Здравен инспектор получил за месец близо 10 000 лв. от извънреден труд

20:41, 06 юни 16 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сумата от 9 795 лева, изработени от началника на инспектората към Министерството на здравеопазването (МЗ) Пенка Белева за положен над 100 часа извънреден труд, е вярна и е за месец март тази година. Това установи проверка на министерството след сигнал в медиите за начисленото извънредно възнаграждение.

Заради решението на премиера Бойко Борисов в края на февруари всички министри трябваше да проверят извършените обществени поръчки във ведомствата си и през март 3-ма служители във Министерството на здравеопазването са полагали извънреден труд. Пенка Белева е получила въпросната сума за месец март по-късно за извънреден труд в 8 съботи и недели и 3 март, който се заплаща двойно и е изработила 100 часа. Това каза главният секретар проф. Пламен Кенаров.

По думите му тя е директор на дирекцията и трябва да оформя всички документи, които дават нейните служители.

„Трябва да се промени начина, по който се формира извънредния труд и да не се допуска да няма почивка в един месец, защото той няма да се прибере при семейството си. Трябваше да се подготвим в рамките на около 20 дни и да излезем с доклад за всички обществени поръчки от 2009-та до 2016-та година, на 147 второстепенни разпоредители включително и министерството“, обяви проф. Кенаров.

Според Радослав Щербаков от дирекция счетоводство Законът за държавния служител не предвиждал ограничения в полагането на извънреден труд.

„Извънредният труд за държавните служители се различава съществено от този, който полагат лицата по трудово правоотношение, тъй като за лицата по трудово правоотношение имаме регламентация за 30 часа месечно и 150 часа годишно“, каза той и допълни, че законът такъв, какъвто е този за държаният служител, не предвижда такива ограничения.

„Изпълняваме закона, какъвто е“, обясни Щербаков и посочи, че няма толкова голяма сензация в този извънреден труд.

„Буди недоумение как фиш със банкова сметка се публикува в медии, след като това са лични данни“, каза още Щербаков.

За последните две години контролните органи към МЗ са извършили 60 проверки планови и по сигнали са спестени близо 12,5 милиона лева публични и бюджетни средства в корупционен риск. Проверки подадени към прокуратурата пък са спрели изтичането на още близо 13 милиона лева. Проверките са били на болници,РЗИ, второстепенни разпоредители. Проверката е установила , че Фондът за лечение на деца не е провеждал обществени поръчки в случаите.

Същевременно проверката е установила, че Фондът за лечение на деца не е провеждал обществени поръчки в случаите когато това се е налагало.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама