Отмениха дисциплинарното наказание на полицай, сниман да спи на смяна

07:31, 07 юни 16 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменският административен съд отмени заповед на директора на Областната дирекция на МВР в Шумен, с която бил наказан катаджия, хванат да спи в патрулната кола.

В началото на 2015 година в два автомобила на КАТ били инсталирани камери и микрофони. След като шефът на полицията поискал да се проверят записите, се оказало, че наказаният полицай спял в колата по време на дежурство. Според наказателното постановление това се случило повече от три пъти, което според закона за МВР означава, че униформеният е извършил  системни нарушения.

Заради това полицаят бил наказан да не получава повишаване в длъжност от една до три години. Сред другите провинения, хванати на запис, било и че не носи микрофона си по време на работа.

Той обжалвал пред съда наказанието и магистратите прегледали записите отново.

Според тях обаче категорични заключения за това, че полицаят спи има само в два случая, което не може да се приеме за системно нарушение. В останалите записи нямало недвусмислени доказателства дали той спи или само задрямва. От видеата станало ясно, че катаджията дори се опитвал да се разсънва. Всички времеви периоди били в края на нощни смени,когато заради физиологията си човек заспива, се казва още в съдебния документ.

Затова и магистратите отменили заповедта за налагане на наказанието.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Topnovini.bg припомня, че това не е първият случай на наказан полицай заради спане на работа. Наскоро съдът потвърди уволнението на катаджия, който бил засечен да подремва по време на смяна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама