Разград е сред областите с висока усвояемост на европейски средства

07:38, 07 юни 16 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разградска област е сред първенците в страната по усвояване на европейски средства. Това сочат данни на Института по пазарна икономика за периода от влизане на страната ни в ЕС до днес. Средната усвоена сума по договори от общините в област Разград като бенефициенти по европейски програми е 997 лв. на човек. Това поставя региона на пето място в класацията след Габрово - 1444 лв., Бургас - 1414 лв., Ловеч - 1181 лв. и Видин – 1004 лв. Най-нисък темп на усвояване се забелязва в областите Кюстендил (367 лв./човек), Сливен (378 лв./човек) и Русе (472 лв./човек)

Към средата на месец май 2016 г. българските общини са усвоили близо 5 млрд. лв. като бенефициенти на оперативните програми. Това са само реално изплатените суми, а не договорените за целия период от влизането на страната в ЕС, отбелязват от ИПИ.

На областно ниво в класацията първенец в Разградско с най-много изплатени средства е община Кубрат – 1974,1 лв., следвана от Исперих - 1792 лв. и Лозница – 1543,4 лв. Община Разград е със 622,2 лв. средно на човек усвоена сума по еврофондовете, Самуил – със 139,8 лв., Завет със 71,7 лв. и на дъното на таблицата е Цар Калоян със 39,3 лв. на човек.

Към средата на май 2016 г. средната степен на усвояване от общините достига 689 лв. на човек от средногодишното население спрямо 565 лв. на човек в началото на 2015 г. и 380 лв. в началото на 2014 г.

Според анализите, проблемите с усвояването на европейски средства се дължат на административна немощ на някои общини и на  ниското качество  на стратегическите документи за развитие. Фаворитизъм по политическа линия за определени местни управи от страна на централната власт, както и провал на изпълнителите е друга от солидните причини за неуспeваемост.

Един от изводите на експертите е, че усвояването на европейски средства не е панацея за предизвикателствата пред развитието на българските региони. Дори напротив, фиксирането на местната администрация върху печелене и управление на европейски проекти води до пренебрегване на други аспекти на регионалното развитие като създаването на среда, благоприятстваща инвестициите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама