Златният Орфеев венец ще украси главата на виден поет в Пловдив

08:02, 07 юни 16 / Култура 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Официалното откриване на "Пловдив чете" и тържественото връчване на Орфеевия венец за високи постижения в съвременната поезия предстоят тази вечер от 19.30 часа на Античния театър в Пловдив. Ако вали, церемонията ще е в Концертната зала, припомнят организаторите от ИК "Жанет 45".

Редом с наградата за слово ще бъде присъден и призът "Златна четка" за най-добро художествено оформление на книга.

Събитието е със специалното участие на Васил Найденов, Богдана Карадочева и Стефан Димитров. Ще се включи и танцов ансамбъл "Иглика" при Общинския детски комплекс в Пловдив.

В програмата на "Пловдив" чете днес е включен разговор с известни български преводачи за работата им по двете поредици "Дунав - обединени в литературата" и "Ветровете на промяната", осъществени с подкрепата на програма "Творческа Европа". Началото е от 17 часа в Народна библиотека "Иван Вазов". В разговора ще участват Жела Георгиева - преводач на книгата на Светислав Басара (Сърбия) "По следите на свещения Граал", Майя Стефанова – преводач на книгата "Живот" от Давид Вагнер (Германия), Лилия Рачева-Стратиева – преводач на книгата "Точки на пресичане" от Марлене Стрерувиц (Австрия). Организатор е издателство "Гея-Либрис".

От 18 часа в Културния център на Радио Пловдив (Студио 1) Сдружение "Литературна къща" инциира разговор за съвременната българска литература - критическото ядро на списание "Страница" представя своите мотиви и настройки за работа с литературата, четенето и разбирането. В разговор с публика се разгръщат импровизирани "рецензии в движение". Участва редколегията на списание "Страница": Гергина Кръстева, Здравко Дечев, Татяна Ичевска и Борис Минков.

Книгата на Стоян Николов - Торлака "Автономията????" (издателство "Дива 2007") ще бъде представена от 21 часа в клуб "Петното на Роршах".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама