В Полша започват мащабни военни учения на НАТО

08:23, 07 юни 16 / Свят 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Полша започват мащабните военни учения на НАТО с кодово наименование „Анаконда“. 27 хиляди войници от 22 държави, включително 13 хиляди от Полша, 10 хиляди от САЩ, 1000 от Великобритания и 3000 от други страни на алианса се включват в учението “Анаконда-2016”. То се провежда на територията на Полша и е най-голямото в съвременната ѝ история.

Маневрите започват с прехвърлянето в Полша на 250 американски бронетранспортьора и 90 танка.

Паралелно с “Анаконда” са планирани и учения под кодовото име “Сейбър страйк” (Саблен удар), при които ще се отработва предислоциране на военна техника и бойци през Германия и Полша в балтийските страни, а също в Румъния и България.

Специално за учението от авиобаза “Граф Игнатиево” в понеделник отлетяха 2 български изтребителя МиГ-29 и самолет “Спартан” с пилоти и авиотехници на борда. 

В рамките на „Анаконда-2016“ са планирани и маневри „Бърз отговор“, по време на които ще бъде извършен десант от САЩ вЕвропа.

Ученията се провеждат само няколко седмици преди важната среща на върха на НАТО във Варшава, на която се очаква да бъде взето решение за разполагане на значителен брой натовски войници и бойна техника в Полша и Балтика. Тези страни в частност са обезпокоени от въоръжения конфликт в Украйна, където Москва подкрепя проруските сепаратисти.

„Анаконда-2016“ ще продължат до 16 юни. Ученията са тест за сътрудничеството между съюзническото командване и войските при отговор срещу военни, химически и киберзаплахи.

Военните учения „Анаконда“ са инициирани от Полша през 2006 година. С всяка изминала година в тях участват повече страни членки на НАТО.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама