Вселенската патриаршия помоли българската църква да отиде на Всеправославния събор

09:13, 07 юни 16 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вселенската Патриаршия призова църквите да присъстват на предстоящия Всеправославен събор. В края на май месец Светият синод на Българската православна църква взе решение да не участва на събора ако не се изпълнят определени условия, като дори отмени хотелските си резервации за о-в Крит, където ще се проведе той.

"Светият Разширен Синод с изненада и недоумение се информира за неотдавнашните решения и мнения на някои сестри - православни църкви и като ги прецени, установи, че никаква институционална рамка не съществува за преразглеждане на вече поставената в ход съборна процедура", е посочено в комюнике, цитирано от православния сайт "Двери". Причината Синодът да не участва пък е заради формализирането и липсата на възможност за диалог на Всеправославния събор.

В комюникето от понеделник обаче поместните църкви са приканени "да донесат на място евентуалните си предложения за промени, поправки и добавки в единодушно одобрените текстове от предсъборните всеправославни съвещания и от събранията на предстоятелите по въпросите на дневния ред".

"Вселенската патриаршия, като църква, носеща главната отговорност за единството на Православието, призовава всички да се издигнат на висотата на настоящите събития и да участват в работата на Светия и Велик Събор на определените дати, както беше решено на всеправославно равнище и подписано както от предстоятелите на техните свещени събрания, така и от упълномощените им представители през целия дълъг подготвителен период на съборните процедури", се посочено още в текста изпратен от Вселенската патриаршия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама