Медиите в САЩ: Хилари Клинтън има достатъчно гласове за номинацията на демократите

09:33, 07 юни 16 / Свят 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившата първа дама на САЩ Хилари Клинтън вече е събрала необходимия брой делегати, за да получи кандидатпрезидентската номинация на Демократическата партия, съобши АП, позовавайки се на собствени изчисления.

Клинтън е събрала гласовете на необходимите й 2383-ма делегати. Нейният опонент за номинацията Бърни Сандърс заяви, че е още твърде рано да се каже кой е набрал необходимия брой делегати.

Същите изчисления са направили и от ТВ канала Ен Би Си, както и агенция „Булмбърг“, която поддържа авторитетен „брояч на делегати“ в тази кампания. Според нея Сандърс досега е спечелил 1569 души, от които 48 суперделегати. Издигането на официалната кандидатурата на демократите ще стане на общонационален конгрес на партията, който ще се състои във Филаделфия, щата Пенсилвания на 25-28 юли.

За да може да се кандидатира за поста президент от името на демократите претендентът трябва да получи подкрепата на обикновено мнозинство делегати на конгреса, т. е. 2383 гласа от общо 4765 възможни.

Въпреки публикациите в американските медии Клинтън не бърза да се радва, тъй като се опасява от демобилизация на последния "супер вторник" на първичните избори в 6 щата, включително и Калифорния, където нейният съперник Бърни Сандърс се надява да изтръгне символична победа.

Днес е последният ден, в който американците могат да гласуват за кандидатпрезидентска номинация. Избори ще има в Калифорния, Монтана, Ню Джърси, Ню Мексико и Южна Дакота. А в щата Северна Дакота делегатите ще бъдат разпределят според другия механизъм, възприет в кампанията - партийни събрания.

Клинтън има силна връзка със суперделегатите от години и кампанията й търси подкрепата им още от влизането й в президентската надпревара. А Бърни Сандърс изпитва известни трудности да привлече подкрепата им.

Той настоява, че Клинтън не е спечелила номинацията на Демократичната партия за президент, както твърдят медиите, тъй като суперделегатите нямат право да гласуват преди конгреса през лятото. „За съжаление медиите в бързината си да отсъдят, игнорират ясното заявление на Националния комитет на Демократическата партия, че е грешно да се броят гласовете на делегатите преди те самите действително да гласуват на събранието това лято“, твърди Сандърс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама