Страните с дуално образование са с най-ниска безработица, убеден е Плевнелиев

10:26, 07 юни 16 25 203 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В държавите, в които има дуално образование, безработицата е най-ниска. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на Националната кампания „Учи, за да работиш“, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Той даде пример с държави като Германия, Швейцария, Дания, Холандия. „Всеки може да роди добра идея и да им даде път. Отчитаме сериозен прогрес между първата и втората година. Имаме много общини и директори на професионални гимназии. Още нови 14 професионални гимназии се включват в швейцарската програма. Нараства броят на училищата и фирмите, които са заявили желание за участие в дуалната система в образованието. Изготвен е проект на закон“, отчете държавният глава.

„Всички разбират ползата и затова навсякъде на конференциите в страната бизнесът и държавата са заедно. Изготвен е законопроект за дуалното образование и знам, че сме на прав път, виждам надеждата. виждаме как в регионите позитивната енергия идва отдолу. България пое, разви и дообогати нов хоризонт, като отвори специален механизъм към ОП „Наука и растеж” специално по тази тема”, подчерта Плевнелиев.

Той посочи, че Швейцарската програма е една подадена ръка, а подадената ръка получила протегната ръка. „Европейските фондове и швейцарската програма са катализатор да се открие нова възможност за младежите. Неслучайно Швейцария вече е най-конкурентоспособната държава“, добави още Росен Плевнелиев.

Държавният глава бе категоричен, че трябва да се научим не само да гледаме къде има пари за харчене, а и да използваме Швейцарската програма като катализатор на собствената амбиция на българската държавност, защото била „висш пилотаж”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама