По-добре с добре платена професия, отколкото с диплома за висше, но без работа, смята Кунева

10:56, 07 юни 16 25 455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Говорих с министър-председателя по темата за образованието. Българското правителство и в лицето на премиера в следващите години ще има фокус върху образованието. Няма българско правителство, което да не иска да се похвали с резултатите в образованието, въпросът е какво сме готови да дадем. Това заяви просветният министър Меглена Кунева по време на Националната кампания „Учи, за да работиш“, предаде репортер на София Topnovini.bg.

„Много се притеснявам, когато видя опозиция на образованието. За мен това е неприемливо. Можем да спорим с кое първо да започнем. Трябва да сме водени обаче от една цел – качество на образованието. То е необходимо и трябва да се тръгне първо от учителите. По-добре е да имаш професия, която ти гарантира добър стандарт на живот, отколкото да си безработен с диплома за висше образование. 20% от завършилите туризъм си намират работа по професията“, уточни Кунева.

Просветният министър допълни, че вече има създадена карта на професионалните училища, която дава пълна информация на бизнеса, учениците и родителите къде какви кадри по професионално направление се подготвят. „Даваме по-широки функции на местната власт при разкриване на професионални училища според потребностите на икономиката в региона. Това е онзи локомотив, който може да изведе реформата на скоростна отсечка“, категорична бе Кунева.

С промените в Закона за професионалното образование се въвеждат нови изисквания за придобиване на професионални квалификации за ученици, навършили 16 години за входящо и изходящо квалификационно равнище. Уреждат се и статутът, условията и редът за откриване и закриване на професионалните колежи. Заличават се професионалните училища и центрове за квалификация на обучаващите, създадени в рамките на проект и закрити след приключване на проектни дейности. Това са заложените промени в Закона за професионалното образование, които просветният министър очерта.

„Променяме съотношението на теоретично и практическо обучение в полза на практическото. Ще има практика в релана работна среда. Със закона се допълват функциите на общините за откриването и промяната, както и назначаването на директори общинските професионални колежи. Местната власт според икономиката в региона може най-добре да прецени какви кадри са необходими. Първите ученици по този закон ще бъдат учениците, постъпващи в 8 клас през 2017-2018 година“, поясни още Меглена Кунева.

Пред журналисти Кунева коментира и резултатите от държавните зрелостни изпити. Попитана дали ще има наказани за подменената статистика за двойките по математика, образователният министър заяви, че всичко, каквото е публикувано на страницата е такова, каквото е и нямало никаква подменена статистика. "Може би малко сложно беше обяснението за първи и втори модул. За това, че не всички се явяват на втори модул, кога се явяват", призна тя и прикани медиите да отидат на пресконференцията в просветното министерство, където ще получат повече информация по темата.

Кунева се похвали с това, че са готови с промените на Закона за професионалното образование и уточни, че за нея все по-големият интерес към образованието означава, че нямали право да изпуснат в следващите няколко години приоритетът на България да се нарича образование.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама