За четвърти път ще бъде отслужена литургия във „Възнесение Господне“

12:12, 07 юни 16 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Светата Великотърновска Митрополия и Община Велико Търново канят всички християни молитвено и евхаристийно да се приобщят към празничното богослужение на Спасовден (денят на Спасителя) 9 юни (четвъртък) в патриаршеския храм на хълма Царевец. Начало на празнична Утреня е в 8 часа, последвана от Света Литургия с начален час 10,00.

„Възнесение Господне” е името на патриаршеския храм във Велико Търново по време на Второто българско царство, титулуван „Майка на Църквите”. В 1235 г. на събора в Лампсак е учредена петата патриаршия – Българската. Търновската патриаршия е първата патриаршия в славянския свят. От тук тръгва и концепцията за „Трети Рим”. Признаването на патриаршеско достойнство на Българската църква е основание да бъде признат Иван Асен ІІ за цар. От Търновската патриаршия излизат големите молитвеници (исихасти) на Православието.

За четвърти пореден път след 620 г. забрава и забрана ще бъде отслужена света божествена литургия. На храмовия празник „Свето Възнесение Господне”, 9 юни 2016 г. всички вярващи православни християни ще имат  възможност да се помолят.

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама