Финансови корекции за 3 млн. лв. заплашват Община Шумен по ИСПА 2

12:19, 07 юни 16 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Финансови корекции за 3 млн. лв. заплашват Община Шумен по проекта ИСПА 2. Това оповести днес на брифинг отговарящият за проекта Дарина Маринова.

Тежката санкция е заради нарушения при процедурите за обявяване на обществените поръчки правени преди 3 години.

Вчера е подписан Акт 16 за по първата фаза на ИСПА 2 за полагане на водопроводни и канализационни тръби.

Строителните дейности по първата фаза на проекта са приключили.

От 16 до 20 май завършените части са проверени от Министерството на околната среда и водите, а в момента тече проверка от финансовото министерство.

Документалното приключване на първа фаза се очаква да стане на 10 юни. Окончателният край на този етап е предвиден за 30 септември.

От 20 октомври 2015 тече едногодишният срок за отстраняване на дефектите по настилките положени след изкопните работи по улиците в Шумен. В този период участъците се ремонтират за сметка на фирмите изпълнителки. Повечето от дефектиралите трасета са обновени. Предстои да се ремонтират улиците “Ивайло”, “Поп Андрей”, “Порек”.

Втората фаза на проекта ще приключи след окончателното завършване на пречиствателната станция за отпадъчни води.

Запълването на изкопите с пръст, вместо с баласт, е основната причина за пропадането на настилките след полагането на тръбите. Пресфалтирането на участъците през зимата също е повлияло за разрушаване на повърхностния слой.

От Общината още не са наложили глоби за некачествената работа, защото участъците са в гаранция до края на октомври.

“Санкции обаче ще има”, категорично отсече ресорният зам.-кмет Боян Тодоров. Той припомни, че банковата гаранция на фирмите изпълнителки е в размер на 1.5 млн. лв.

След края на октомври 2016 година започва да тече осемгодишен период на гаранционен срок. “Тогава обаче за Общината ще е по-трудно да задължава фирмите да отстраняват възникналите по настилката дефекти”, коментира зам.-кметът Тодоров.

Изпълнители на дейностите по първата фаза на ИСПА 2 в Шумен са сдружение “Аква билд”, фирмите “Станилов”, “Райкомерс” и “Джи пи груп”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама