Владислав Филков от Завет, разследван за грабеж и убийство, остава в ареста

12:20, 07 юни 16 25 736 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският апелативен съд днес потвърди определение на Окръжен съд Разград от 27 май тази година, с което Владислав Филков от град Завет, разследван за грабеж, придружен с убийството на 75 годишен мъж, извършено преди 2 години и половина, ще продължи да пребивава в ареста.

Въззивната апелативна инстанция намира, че спрямо обвиняемия и в настоящия момент законосъобразна и обоснована е най-тежката процесуална мярка за принуда „задържане под стража”, съобщават от пресслужбата на Апелативния съд във Варна.

От там уточняват, че Филков е в ареста от 23 октомври 2015 година. Месеци преди това, след като разследващите установили съпричастието му към тежкото престъпление, бил издирван от българските власти. С Европейска заповед за арест е установен и арестуван миналото лято в Германия. След екстрадирането му, с определение на Разградския окръжен съд Владислав търпи мярка за неотклонение „задържане под стража”.

От Апелативния съд във Варна припомнят, че първият сигнал за изчезването на 75 годишния Николай Димитров от Завет бил получен на Коледа през 2014 година. Тогава органите на реда установили, че в дома на възрастния мъж има следи от борба, насилие и кръв. Дни по-късно в дерето, близо да казаните на Завет открили и тялото на вече починалия Димитров. След множество процесуално следствени действия, направени по досъдебното производство на РУП Кубрат - разпити, експертизи и други, през март 2015 година като обвиняем, макар и задочно бил привлечен Владислав Филков (30 год.). Той е разследван затова, че на 25 и 26 декември 2014 година ограбил със сила и заплахи 220 лева и GSM от пострадалия, като грабежът бил придружен с убийството на Димитров. След като през октомври миналата година Апелативният съд в Берлин го екстрадира в България, Филков бил привлечен като обвиняем по това досъдебно производство. От самото начало на следствените действия обвиняемият твърди, че други са извършители на убийството, а той бил подложен на масиран психически, физически тормоз и натиск, за да признае престъпление, което не бил извършил.

Преценявайки законността на задържането под стража на Владислав Филков, и днес Апелативният съд във Варна намери, че няма обстоятелства, които да го мотивират да измени мярката му за процесуална принуда. Престъплението е тежко по смисъла на закона и се наказва с „лишаване от свобода” от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен без замяна. Този съд споделя изводите на първата съдебна инстанция за наличието на обоснованото предположение за съпричастието на Филков към престъпното деяние. Изводът е подкрепен с достатъчно гласни свидетелства ( разпити на множество свидетели, в това число и пред съдия), експертизи и други материали. Твърденията, че е подлаган на физически и психически тормоз от органите на реда и то по поръчка на роднини на пострадалия не отговарят на истината, счита съдът.

Както през м.март тази година, така и днес Филков поиска да е на свобода, за да се грижи за трите си деца, за които твърди, че не се полагат достатъчно грижи. Съдът се позова на данни по делото, според които непълнолетните деца на обвиняемия са поверени на грижите на роднини, живеят при добри условия и в добра социална среда. Въпреки това, Варненският апелативен съд записа в определението си, че препоръчва на органите на досъдебното производство да инициират проверка за условията при които се отглеждат децата и за грижите, които се полагат за тях.

Актуален към настоящия момент и за този съд е изводът, че обвиняемият може да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Доказателства в тази посока са както бягството му от България, веднага след престъпното деяние, така и факта, че той няма постоянен адрес и дори лични документи. Тежка е и санкцията на закона за престъплението, за което е привлечен като обвиняем. Апелативният съд потвърди двумесечния срок, в който Владислав няма право да иска ново изменение на мярката за неотклонение. В този период се очаква да завърши и разследването.

Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава законосъобразния арест на Владислав Филков от Завет, Разградска област, разследван за грабеж, придружен с убийството на 75 годишен негов съгражданин не подлежи на обжалване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама