"Малкия джихади Джон" избягал с майка си в Швеция

12:28, 07 юни 16 / Свят 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Малкото момченце Иса Дейри, станало известно от пропагандните видеа на „Ислямска държава“, е напуснало Сирия заедно с майка си, съобщава швейцарският сайт 20min.ch, цитирайки британския таблоид „Сън“. Детето, което наричаха „малкия джихади Джон“ е тежко болно и е избягало с майка си, за да се лекува в Швеция.

За да стигне до Швеция 4-годишният Иса Дейри и майка му, радикализиралата се британка Грейс-Хадижа Дейри, са избягали от сирийския град Рака, бастион на Даеш. Двамата са преминали през Турция, Гърция, България, Сърбия, Унгария, Словакия, Чехия, Германия и Дания, твърди швейцарският сайт. Те не са имали никакви проблеми при преминаването на границите, както и при приемането в шведската клиника.

"Иса претърпя операция преди няколко седмици. Никой не знае как майка му е успяла да избягала от Сития. Нейният съпруг е швед, член на „Ислямска държава“, а той има връзки в страната“, обяснил пред „Сън“ анонимен източник.

Информаторът добавил още, че за да стигне до Европа Иса и майка му са променили имената си, за да не бъдат хванати.

В момента никой не знае къде се намират и двамата, но източникът е споделил, че вероятно Грейс-Хадижа и Иса ще се приберат в Англия.

Иса е дете от първия й брак с турски имигрант във Великобритания.

От „Сън“ уточняват, че са предали информацията, с която разполагат на британските власти.

През януари Даеш разпространи два видеозаписа, в които се виждаше малкият Иса заедно с джихадисти, избиващи няколко свои пленници, признали, че са били шпиони на западни държави. Тогава близки на Иса и на майка му разказаха, че тя е била отлична ученичка, преди да се радикализира, когато родителите й се разделили. После заминала с детето в Сирия, за да се омъжи за шведския джихадист.

Иса Дейри беше кръстен Малкия Джон Джихадиста по прякора на британския джихадист Джон Джихадиста, който участваше в записите на "Ислямска държава" с екзекуции на западни журналисти и хуманитарни работници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама