Разследван за грабеж, придружен с убийство, остава в ареста

12:38, 07 юни 16 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разследван за грабеж, придружен с убийството на 75-годишен мъж, ще дочака края на следствието на топло. Варненският апелативен съд днес потвърди определение на Окръжен съд Разград от 27 май за Владислав Филков от Завет, Разградска област, че ще продължи да пребивава в ареста заради престъпление, извършено преди 2 години и половина. От апелативната инстанция смятат, че законосъобразна и обоснована е най-тежката процесуална мярка за принуда „задържане под стража“.

Пресслужбата на съда уточнява, че Филков е в ареста от 23 октомври 2015 г. Месеци преди това, след като бил разкрит, той бил издирван от българските власти. С ЕЗА е арестуван миналото лято в Германия. След екстрадирането му, с определение на Разградския окръжен съд Владислав, търпи мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Припомняме, че първият сигнал за изчезването на 75-годишния Николай Димитров от Завет бил получен на Коледа през 2014 г. Тогава полицаите установили, че в дома на възрастния мъж има следи от борба, насилие и кръв. Дни по-късно в дерето, близо да казаните на Завет, открили и тялото на вече починалия Димитров. След множество процесуално следствени действия, направени по досъдебното производство на РУП Кубрат - разпити, експертизи и други, през март 2015 г. като обвиняем, макар и задочно, бил привлечен 30-годишният Владислав Филков. Той е разследван за това, че на 25 и 26 декември 2014 г. ограбил със сила и заплахи 220 лева и джиесем от Димитров, като грабежът бил придружен с убийството му. След като през октомври миналата година Апелативният съд в Берлин го екстрадира в България, Филков бил привлечен като обвиняем. От самото начало на следствените действия обвиняемият твърди, че други са извършители на убийството, а той бил подложен на масиран психически, физически тормоз и натиск, за да признае престъпление, което не бил извършил.

Преценявайки законността на задържането под стража на Владислав Филков, и днес Апелативният съд във Варна намери, че няма обстоятелства, които да го мотивират да измени мярката му за процесуална принуда. Престъплението е тежко и се наказва с „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен без замяна.

Както през март тази година, така и днес, Филков поиска да е на свобода, за да се грижи за трите си деца, за които твърди, че не се полагат достатъчно грижи. Съдът се позова на данни по делото, според които непълнолетните деца са поверени на грижите на роднини, живеят при добри условия и в добра социална среда. Въпреки това, ВАС препоръчва да бъде направена проверка за условията, при които се отглеждат децата и за грижите, които се полагат за тях.

От съда също смятат, че Филков може да се укрие или да извърши друго престъпление. Доказателства за това са както бягството му от България, така и факта, че той няма постоянен адрес и дори лични документи. Тежка е и санкцията за престъплението, за което е обвинен. Апелативният съд потвърди двумесечния срок, в който Владислав няма право да иска ново изменение на мярката за неотклонение. В този период се очаква да завърши и разследването.

Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама