Най-после кадрови успех на Съдийската колегия

12:53, 07 юни 16 25 241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра Катя Бельова за председател на Окръжен съд – Благоевград. Тя беше единственият кандидат за поста и от третия път беше избрана с 8 на 6 гласа. При предишните две заседания на ВСС, проведени на 21 януари и на 4 април, тя не успя да събере нужните 13 гласа на членовете на ВСС. Това ще бъде втори мандат на Бельова като шеф на съда.

Ако сега не се бе осъществил изборът на председател на окръжния съд в Благоевград, това пък щеше да бъде четвърти пореден кадрови провал за съдийската колегия. До този момент от нейното създаване колегията има три поредни провалени избора за шеф на съд.

Кадровиците бяха разделени в позициите си, а обсъжданията и изслушването на Бельова продължи 3 часа. По време на дебата отново бяха изтъкнати сигналите постъпили срещу нея и някои особености в работата - например при случайното разпределение на делата, както и продължаващото с години вече напрежение между окръжния и районния съд в Благоевград. Също така бяха посочени проблеми с назначаването на съдебни служители и с разпределение на кабинети между окръжен и районен съд, с целенасочено укриване на информация, за да бъде сменен изпълняващ функциите председател на Районен съд -Благоевград.

При изслушването си Бельова не отговори на няколко въпроса – дали е провеждана обществена поръчка и дали роднини на магистрати от районния съд са я спечелили, както и откога Петър Узунов братът на представляващия ВСС Димитър Узунов разпределя делата в Гражданско и Търговско отделение на съда. Тези и други въпроси за действия от страна на кандидатката останаха без отговор, но тя все пак беше избрана с мнозинство от осем гласа.

Кадровикът Галина Карагьозова припомни също, че при направено допитване на ползвателите на съда в Благоевград само 30% имат доверие в окръжния съд, а доверието към районния съд е цели 74%. Калин Калпакчиев пък заяви, че изборът трябва да се проведе след иснпекция работата на окръжния и районния съд в Благоевград и допълни, че при избора кадровиците не трябва да се поддават на спекулации – мнение подкрепено и от Даниела Костова, която обаче подкрепи Бельова. Въпреки споровете обаче и многото съмнения изказани за качествата и работата на кандидатката, мнозинството в съдийската колегия избра председтел на Окръжен съд – Благоевград.

Катя Бельова стана медийно популярна, след като за първи път в страната постанови решение за конфискация на имущество по Закона за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин. Именно тя разпореди конфискация на движимо имущество и парични средства на сводника Мартин Филипов - Марто Дебелия, който лежа преди години във френски затвор. Марто Дебелия отново е "клиент" на благоевградския съд. Той бе арестуван на 1 юни отново за своднически скандал, в който попаднаха антимафиотът от БОП-Благоевград Петър Кънев и полицаят от Първо управление на МВР Стефан Филипов.

Бившият председател на Комисията за установяване на престъпното имущество по онова време, Стоян Кушлев, номинира Катя Бельова през 2009 гождина за наградата на името на италианския съдия, убит от мафията, Джовани Фалконе. Тя е носител и на приза "Жена на годината" в Благоевград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама