Група съветници поискаха оставката на шефа на Общинския съвет в Бургас

13:29, 07 юни 16 / Политика 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинските съветници от Национален фронт за спасение на България (НФСБ) и Средна европейска класа (СЕК) в Бургас поискаха днес на извънредна пресконференция оставката на председателя на местния парламент Костантин Луков. Те са провокирани предимно от цялостното поведение на Луков  на последното заседание, което се проведе в края на миналия месец. На срещата присъства и лидерът на БСП в града Николай Тишев. На нея са били поканени и представители на останалите политически партии, с изключение на ДПС.

„Ние не правим политическа кампания, нямаме имиджови мотиви. Нашият стремеж е единствено да опазим авторитета на институцията Общински съвет и на самите съветници, да предпазим от подмятания и хули нашата дейност и предложенията ни, които внасяме под формата на докладни записки. Когато някой се самозабрави, независимо от коя политическа партия е той, ние трябва да му даден сигнал и той да го разбере еднозначно, като трябва да си подаде оставката или пък неговата политическа сила да му я поиска“, коментира съветникът от НФСБ Георги Дражев.

По думите му, начинът на водене на заседанията в Общинския съвет се осъществява  с лични нападки, със смешни наказания и жалки забележки. Според него има налице и злоупотреба със служебно положение. Костантин Луков употребявал доста често служебния автомобил, предоставен му от Община Бургас, дори повече от личния му такъв. По думите на Дражев, не е ясно как точно отчита горивото и за какво ползва тази кола. Най-съществен проблем обаче е цялостното му поведение в Общинския съвет.

„Когато някой не е съгласен с неговия стил и метод, той започва да налага наказания, еднолично започва да прави забележки, прекъсва изказващите се под предлог, че времето е изтекло. Не може по такъв начин да се води заседание“, каза още Дражев и добави, че ако кметът Николов и ГЕРБ имат отговорност към своите избиратели, те ще поискат оставката на Луков, при положение, че той сам не се сети да я подаде. Ако те пък се опитат да го прикрият, ще последва събирането на подписи и започване на процедура по отстраняването му, а ГЕРБ ще трябва да излъчат друг свой представител.

Той посочи още, че може да се стигне до това да поискат промяна на правилника, а и да помолят лично премиера Бойко Борисов да се намеси.

Според лидерът на СЕК Георги Манев типично по полицейски се следи точно часовникът. Председателят на общинския съвет  по принцип има право да удължи времето.

„Както съм го подкрепил първоначално за председател на Общинския съвет, така и сега му искам оставката“, каза Манев.

Ивайло Вагенщайн от НФСБ пък коментира, че голяма част от колегите на Костантин Луков от групата на ГЕРБ са против начина на водене на заседанията, както и самото му поведение, и често имат пререкания с него.

Съветниците от НФСБ и СЕК бяха категорични, че биха подкрепили всеки един за председател на местния парламент, когото ГЕРБ си изберат.

13 пък са подписите, необходими за започването на процедура, както е по закон, за отстраняването на председателя на Общинския съвет, при положение, че неговата политическа сила не го изтегли.

„Ще ги съберем. Аз, Ангел Божидаров, го казвам. Ако трябва ще ги търся под мокета на кмета“, допълни Божидаров от НФСБ.

Лидерът на БСП в Бургас Николай Тишев каза от своя страна, че той и групата съветници от партията ще се съберат да обсъдят настоящото положение и ще вземат конкретното решение. Той не пожела да коментира кого би подкрепил за нов председател на Общинския съвет, но изтъкна, че последният път Георги Дражев се е представил добре, когато е заместил Луков във воденето на заседанието.

Topnovini.bg потърси за коментар и самия председател на Общински съвет – Бургас Костантин Луков. Той обаче не пожела да изрази своето становище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама