Блъсков и съпругата му са напуснали фондация “Радостина Константинова“

13:29, 07 юни 16 25 1179 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков и съпругата му Милена Попова са били освободени от Управителния съвет на фондация “Радостина Константинова“, а местата им са били попълнени от Зина Соколова и Даниела Ферелиева, съобщава Mediapool.

Смяната е извършена предходната седмица, а рокадата още не е обявена на страницата на фондацията. По неофициална информация Блъсков и Попова сами са поискали да напуснат Управителния съвет на неправителствената организация. Смята се, че скандалът около отказа да бъде връчена награда за разследване на “Бивол“ е довел до решението за смяната.

На 11 май т.г. с пет от осем гласа жури от уважавани журналисти е присъдило на “Биволъ” голямата награда за разследваща журналистика на фондацията "Радостина Константинова" за разследванията на сайта за “Булгартабак” и Сараите на Ахмед Доган.

Наградата обаче не им бе била присъдена. Според “Биволъ” това е станало заради “хрантутника на Пеевски Петьо Блъсков (главен редактор на в-к “Труд” и ченгето от ДС Валери Найденов (един от основателите на в-к “24 часа”).“На спешно събиране на Управителния съвет на фондацията, в който се поставя ултиматум, че “Биволъ” не трябва да получава наградата. Тъй като обаче решението на журито е неотменяемо, се решава тази година да не се присъжда въобще Голямата наградата. Мотивът е циничната лъжа, че статиите на “Биволъ” били анонимни и не се знаело има ли журналисти зад тях”, обясниха от изданието. От фондацията потвърдиха пред София Topnovini.bg, че е имало решение на журито за връчване на Голямата награда на “Биволъ”, но то е отменено от Управителния съвет.

“Беше отчетено като грешка номинацията на анонимни публикации в сайта “Биволъ”, обясниха за София Topnovini.bg оттам. В съобщението за начало на приемането на номинации такова изискване обаче няма.

Въпреки това от “Биволъ” са информирали фондацията в нарочен мейл, че статиите, подписани от екипа на медията, са съавторски на Асен Йорданов и Атанас Чобанов.

“Този мейл е потвърден от комисията по номинациите в лицето на Веселин Тошков”, заявиха за София Topnovini.bg от "Биволъ".

Адвокат Ина Лучева, член на Управителния съвет на фондацията, отказа да навлезе в подробности относно решението за отнемане на наградата. Тя отказа да съобщи и как е протекло гласуването, като заяви, че “решението е взето и гласуването вече няма значение”. Така за първи път фондацията не връчи Голямата награда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама