Плевенско сдружение стартира проект за борба с туберкулозата

13:30, 07 юни 16 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сдружение "Плевенски обществен фонд - Читалища" стартира проект за борба с туберкулозата в малките населени места. Това съобщи председателят Даниела Димитрова в пресклуба на БТА.

Проектът е част от Националната програма за профилактика и лечение на опасната болест и е насочена към най - рисковите групи - ромските общности, зависимите от наркотици и лица с алкохолна зависимост. Димитрова уточни, че програмата се финансира от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

"Преди три години за първи път участвахме в тази програма. Сега отново кандидатствахме успешно и с одобрението на здравното министерство ще я проведем за втори път. Разликата сега е, че се включват лица с наркотична или алкохолна зависимости, които също са сред най-рисковите за заразяване", каза председателката.

Програмата ще се изпълни в два основни етапа: картографиране и работа на терен. При първата част ще бъдат идентифицирани и описани огнищата на туберкулоза в областта сред компактните общности. Във втория стадий ще се работи с целевите групи за популяризиране на профилактичните мерки, начините на лечение, мотивиране на лицата да се изследват при съмнение за заразяване, привличане на доброволци.

"Наш ангажимент е и да проследяваме лечението на лица напуснали стационара. Те ще бъдат стимулирани да се лекуват с ваучери. Лечението от туберкулоза е дълъг процес и най-голямата опасност е, че доста често пациентите напускат болниците без разрешение - в момента в който стъпят на крака. Това е особено опасно, защото в този стадий те продължават да са носители на болестта. В такива случаи търсим съдействие от местните власти и полицията"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама