С над 1.1 млн. лв. ще ремонтират училища и детски градини в община Шумен

13:32, 07 юни 16 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парите за ремонти на детски градини и училища в община Шумен това лято са в размер на 1.135 млн. лв. Това съобщи на брифинг зам.-кметът по култура и образование Найден Косев.

Около 420 хил. лв. са парите за училищата, а 715 хил. лв. е сумата за забавачките, като в нея влизат 335 хил. лв. по проект за газификация на ЦДГ № 25 “Братя Грим” и ЦДГ № 32 “Дружба”.

Ремонти ще бъдат направени на всички 32 детски градини в общината.

До края на седмицата трябва да приключи ремонтът в двора на ОДЗ “Щурче” в Шумен, като там се отводнява двора и се изгражда нова подпорна стена.

С нова отоплителна система и водна инсталация за 60 хил. лв. ще се сдобие това лято и детска градина “Чучулига” в квартал “Дивдядово”.

Сума в размер на 250 хил. лв. е заделило кметството за текущи ремонти на покриви, подови настилки, частична подмяна на дограма и др. за всички забавачки в общината.

Дейностите ще се извършват по график съобразен с лятното затваряне на забавачките. По този повод кметът на Шумен Любомир Христов е издал заповед за летния работен график на детските заведения в града.

През юни ще работят 80 дежурни групи за 2000 деца. През юли групите ще са 30 за 975 деца, а 20 групи с капацитет 500 малчугани ще дежурят през август.

Дежурните групи са разпределени равномерно в частите на града, за да е удобно на родителите.

Схемата с графика за дежурства е съставена на базата на данни от последните две години за посещаемостта на детските заведения през лятото. Статистиката показва, че през юни 2014 година от общо 2 500 деца в градините от услугите на дежурните групи са се възползвали 1 448. Приблизително два пъти по-малък е техният брой за юли – 906, а едва 408 са децата в детските градини през август.

През миналата година общият брой на малчуганите в забавачките е бил 2 700. През юни дежурна група са посещавали 1 430, за юли цифрата е 843, а за август 442.

При необходимост броят на дежурните групи маже да се увеличи или намали.

На брифинга днес Найден Косев обясни още, че във всички 19 общински училища и 4 обслужващи звена ще се извършат текущи ремонти за 340 хил. лв.

За ремонт на покрива Основно училище “Еньо Марковски” ще получи 26 хил. лв.

Други 20 хил. лв. ще се използват за ремонт на спортната площадка на ПВГ “Нанчо Попович”. С 5 хил. лв. от местната хазна Общината ще участва и в ремонта на южната козирка на СОУ “Сава Доброплодни”, като тук основната сума от 20 хил. лв. е от бюджета на учебното заведение.

Текущите ремонти в забавачките и училищата ще извършат от фирми, с които местната управа е сключила договори за поддръжка, а останалата работа ще се възложи на общинските предприятия.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама