7 466 зрелостници остават без дипломи, рекорден брой двойки по БЕЛ

14:02, 07 юни 16 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
4 189 зрелостници не са издържали матурата по Български език и литература. На втората матура по предмет по избор двойките са 6 460, сочат данните на Министерството на образованието.

Част от учениците  - 2 325 от тях са били скъсани и на двата изпита, общият брой на абитуриентите, които няма да получат дипломата си това лято, е 7 466. Цифрите се разминават и заради факта, че на зрелостен изпит са се явили около 1000 младежи, завършили предишни години. 

Според статистиката на МОН през тази година процентът на неиздържалите матурата по Български език и литература е най-голям, откакто се провеждат изпитите - 8.83% или 4189. Драстично, в сравнение с миналата година, са се увеличили и слабите оценки по география и по история.

Отличните оценки по БЕЛ са 5 602, а на втората матура шестиците са 9 716. Едва 86 абитуриенти имат шестица и на двата изпита. Общият брой на явилите се на изпитите е над 50 000. 

Най-добър резултат на матурата по български имат децата от 91 Немска езикова гимназия, Испанската и Американският колеж в София. На втория изпит първото място е за Американския колеж, следват Софийската математическа гимназия и Испанската.

Традиционно по области най-добре са се справили с матурите в София-град, Пловдив, като тази година напред излиза и Смолян. Варна, която заема втората позиция, е обърнала негативната тенденция от миналата година. 

От МОН се хвалят и с добре сработилите мерки за сигурност, като са анулирани 90 работи. От там обаче не успяха да дадат подробни данни за нивото на матурите в частните училища, но софийската Частна гимназия с езиков и хуманитарен профил е в десетката с най-добър резултат на втория изпит. 

Образователният министър Меглена Кунева се закани да "прекършат негативните тенденции" с повече практически упражнения и писане на текстове. 

Тя определи като абсурден въпроса трябва ли някой от екипа й да подаде оставка заради объркването с обявените резултати от външното оценяване по математика след 7 клас, когато първоначално съобщиха за малко над 3000 двойки, които после се оказаха около 16 000. Категорично отрече някой да е имал намерение да скрие тези резултати. Обясни, че в петък, когато са обявени резултатите от първия модул, не са имали информация за втория модул, който обаче не е задължителен. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама