В областна администрация обсъждаха проблемите на хората със специфични потребности

14:25, 07 юни 16 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният управител доц. д-р Стефко Бурджиев прие днес в кабинета си областния представител на Съюза на инвалидите в България Галина Димитрова, както и председателя на Сдружение на лица с физически увреждания „Доверие” – Мария Христова. Това съобщиха от пресцентъра на областната управа.

Гостите бяха запознати с работата на обществения съвет за социално включване на хората с увреждания, който тази година ще навърши 10 години от учредяването си.

Беше отбелязано, че в този съвет работят хора с различни увреждания и от различни възрасти, но това не им пречи, дори им помага да погледнат проблемите на хората от различен ъгъл.

Бурджиев потвърди готовност да подпомага работата както на съвета като цяло, така и на отделните Сдружения на хора с увреждания и на техните членове.

Той сподели, че в Областна администрация редовно се осигуряват работни места на хора със специфични потребности, като към момента в администрацията има назначени 3-ма служители по Националната програма за обучение и заетост на хора с увреждания.

Бяха коментирани още въпроси, касаещи достъпа на хората с увреждания до различни обекти и институции, възможностите за предоставяне на рехабилитационни услуги в Област Русе, необходимостта от повече социални асистенти и домашни помощници.

Гостите споделиха някои затруднения, които срещат при приема на молби за отпускане на еднократна помощ за лица с физически увреждания (над 90% с чужда помощ). В тази връзка, беше поет ангажимент експерти на администрацията да подпомогнат този процес и да създадат условия за по-добрата му организация. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама