Прокуратурата: В Хасково незаконно се събира данък наследство под 250 000 лв.

14:25, 07 юни 16 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По указание и разпореждане на Върховна административна прокуратура, Окръжна прокуратура - Хасково извърши проверка по реда на надзора за законност на Наредбата за определяне размера на местните данъци в община Хасково.

При проверката на прокуратурата е установено, че с приетата на 19 декември 2008 г. от Общински съвет - Хасково Наредба е определен размер на данък върху наследствата поотделно за всеки наследник или заветник, в нарушение на  Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), който е въвел необлагаем минимум на наследствен дял, под размера на който не се събира данък.

В чл. 36 от Закона за местните данъци и такси  е предвидено данъчната ставка да се определя с решение на общинския съвет в границите, посочени от законодателя, но с предвиден необлагаем праг на данъчна основа при наследствен дял, оценен до 250 000 лева, т.е. при наследствен дял под 250 000 лева данък наследство не се дължи и не се плаща.

Общинският съвет Хасково не е съобразил Наредбата си със ЗМДТ и е задължил всички наследници да внасят данък наследство, независимо от размера на наследствения дял и по този начин е въвел незаконно задължение за внасяне на данък наследство на всички наследници.

Окръжна прокуратура – Хасково е сезирала Административен съд Хасково с искане за отмяна на незаконосъобразната част от Наредбата за определяне размера на местните данъци и такси в община Хасково.

Проверката на Върховна административна прокуратура продължава на територията на цялата страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама