Атентатът в Истанбул е дело на ПКК, смята Ердоган

14:32, 07 юни 16 / Свят 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският президент Реджеп Ердоган намекна, че бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК) са отговорни за бомбения атентат от тази сутрин в Истанбул. При атаката над полицейски автобус, преминаващ през квартал „Везнеджилер" в центъра на най-големия турски град загинаха 11 души – 7 полицаи и трима цивилни. Пострадаха 36 души.

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че терористичните групировки атакуват цивилни граждани, защото губят битката с турските сили за сигурност.

„Покрусени сме от случилото се, но всичко си има цена“, каза държаният глава, цитиран от „Хюриет“.

"Нищо ново за ПКК да атакува големи градове като Истанбул, каза Ердоган, след като посети пострадали в истанбулска болница и уточни, че двама души са в критично състояние.

Той подчерта, че борбата срещу тероризма ще продължи "до самия край”. По думите му нападението е „непростимо”.

Ердоган каза още, че Турция ще продължи да се бори неуморно срещу тероризма.

В турските медии вече се появиха имената на шестима от полицаите, загинали при взрива.

Близката до ПКК групировка „Ястреби за свободата на Кюрдистан“ пое отговорност за редоца от атенатите, извършени в Турция, от края на миналата година.

28 души загинаха при атентат срещу военен конвой в Анкара през февруари. 37 души бяха убити, а над бяха 100 ранени месец по-късно отново при бомбен атентат в столицата. В началото на май жена камикадзе, член на „Ястреби за свободата на Кюрдистан“, се самовзриви в двора на най-голямата джамия в северозападния град Бурса.

Групировка "Ястреби за свободата на Кюрдистан" пое отговорност за минометно нападение на летище "Сабиха Гьокчен" в Истанбул през декември, при което загина чистачка на летището. Името на групировката е свързано и с други терористични актове срещу туристически обекти в различни части на Турция.

От 2005 година насам групировката е поела отговорност за седем нападения в южната ни съседка. Повечето от тях са били в Анкара, Истанбул и курортите Кушадасъ и Анталия.

Бойците от ТАК твърдят, че в момента не са свързани с ПКК. И двете групировки са в списъка с терористични организации на САЩ и Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама