Ценко Чоков остава в ареста

14:40, 07 юни 16 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
400 подписа, събрани от жителите на село Галиче в защита на Ценко Чоков и представени на втора инстанция в съда, не успяха да съдействат за изменение на най-тежката мярка за неотклонение в пускането на селския кмет под домашен арест.

Апелативният специализиран съд потвърди решението на Специализирания наказателен съд и остави в ареста кмета на Галиче Ценко Чоков, сина му Мартин и още четирима, задържани за лихварство и изнудване, предаде репортер на София Topnovini.bg 

Според съда жалбите на защитниците на обвиняемите Димитър Каменов, Иван Йорданов Тодораков, Иван Пламенов Тодораков и Сашо Димитров са неоснователни, като единствено жалбите на адвоката на Ценко Чоков и Мартин Чоков са основателни. 

Доказателствата не са достатъчни, за да се приеме, че Ценко Чоков е организатор на престъпната група, но са достатъчни, за да са налице трайно изградени връзки между участниците в групата, отбеляза съдебният състав. Обвиняемите в продължителен времеви период са отпускали заеми на жители на Галиче и са събирали принудително лихви от длъжниците, използвайки и сила. 

Налице е реална опасност от извършването на нови тежки деяния, ако участниците в групата са на свобода, заяви съдът. 

Ценко Чоков и още седем души бяха задържани в края на месец май за участие в организирана престъпна група, която се занимава с лихварство, палежи, отвличания, побой и рекет на територията на Северозапада. Разследването срещу тях е от края на 2015 г. 

Общинският съветник и бивш кандидат за депутат от ДПС Касъм Касъмов, който е един от задържаните, беше освободен по-рано.

Прокуратурата поиска постоянното им задържане под стража, като счете за неоснователни исканията на защитниците на подсъдимите за по-лека мярка – „домашен арест“. 

Държавното обвинение представи пред съда нов том с доказателства. Запознаването с 18-я том по делото от адвокатите на обвиняемите забави началото на съдебното заседание с повече от половин час. Свидетелства за вината на Ценко Чоков са представени в материалите по делото, категорична е прокуратурата.

От писмените доказателства може да се направи извод, че Чоков е съпричастен към жителите на Галиче. Без да му е искана парична помощ, той е предоставял такава на нуждаещи се и не е искал да му бъде връщана, отбеляза пред съда адвокатът на Чоков Ивайло Найденов. 

Той изтъкна, че Чоков не е ползвал и годишния си платен отпуск, а е бил винаги на разположение на жителите на селото и е извършвал съвестно кметските си задължения. 

Твърденията в публичното пространство, че Чоков е избран за кмет по нерегламентиран начин, са напълно неоснователни, подчерта той. По думите му това е „селска драма“, при която един неуспял кандидат за кмет търси сметка на 5-мандатния кмет Ценко Чоков. 

Защитата представи пред съда и положителни характеристики на подсъдимия, изготвени от жители на Галиче и Бяла Слатина. Сред представените документи имаше и благодарствени писма към Ценко Чоков, свидетелства за дарения в местната детска градина и подписка в защита на кмета на Галиче от 400 жители на селото.

Прокурор Биляна Дукова коментира след съдебното заседание пускането на свобода на Касъм Касъмов, който е част от организираната престъпна група. По нейните думи събраните доказателства към момента на освобождаването му са достатъчни, Специализираният наказателен съд да не протестира решението на държавното обвинение.

Ролята на Касъмов не е ясно изразена при обвиненията срещу изнудване и лихварска дейност, но той явно участва в имотните измами в Галиче, които тепърва ще се разследват детайлно, допълни прокурорът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама