Варненци се върнаха с 3 награди от форума „Изгряващи звезди“

14:55, 07 юни 16 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Студенти от Техническия университет във Варна се върнаха с две награди от най-големия младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“, който се проведе през уикенда под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

София тех парк връчи своя приз „Технологии и иновации” на студентската компания „Електрон“. Екипът получи и покана за стаж в лабораторния комплекс на тех парка, където ще може да доразвие своята Solar Tracking system (система, следяща слънцето), управляваща платка с микропроцесор и софтуер.

Бойко Яръмов от Progress, под чийто бранд Telerik вече оперира в България, връчи наградата в категорията „Digital Rising Star” на друг екип от университета – КОТЕРА. Той разработва иновативни автоматизирани производствени парници, свързани с приложение и с онлайн платформа, в която може да се следят и контролират показателите в градината в реално време.

MetLife България удостои с наградата  “LifeChanger” и чек за 3000 лв. ученическия екип Odesza и тяхната учителка Димитрина Докимова от варненската ІІ Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“. Учебната компания е разработила обилна апликация, която ви предлага какво да сготвите на база сканиране на продуктите в хладилника и така адресира проблема с изхвърлянето на храна поради лошо планиране.

Организатор на форума бе JA Bulgaria. Близо 500 ученици и студенти от цялата страна демонстрираха пред жури и на щанд своите продукти и услуги, разработени през 2015/2016 г. в рамките на програмите „Учебна компания“и „Стартъп“.

Наградата за най-добър студентски стартъп беше връчена от президента Росен Плевнелиев на „Центроида“ от Американския университет в Благоевград. Компанията е разработила междуплатформена система за управление на имоти и жилища, която вече се ползва от фирми в сектора на професионалните домоуправители, отговарящи за поддръжката на общите условия и части в жилищните сгради. Този екип ще представи България на международното състезание на студентските стартъпи на JA Европа, което ще се проведе след месец в Букурещ.

За най-добра учебна компания беше определена „Леа“ от Пловдивската езикова гимназия. Учениците са разработили книгосвет – устройство, позволяващо да се четат книги на тъмно. Те ще представят България на годишното състезание на учебните компании на JA Европа в края на юли в Люцерн, Швейцария.

Младежкият стартъп Source of life – автоматичен парник за свежи подправки, от СУ „Свети Климент Охридски“ и ЛТУ спечели приза „Моята първа компания“ на Кока Кола HBC, директна инвестиция от 10 000 лева и 6-месечно менторство и развиване на продукта в JA Startup Хамбар в София тех парк.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама