Няма желаещи за спасители на плажа дори и срещу 2000 лева

15:20, 07 юни 16 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Липсата на спасители по плажовете без концесионери и наематели е основен проблем и това лято. Според областния управител Стоян Пасев те трябва да бъдат осигурени от БЧК, който обучава плувците. По думите му няма желаещи за спасители дори срещу заплащане от 2000 лева, тъй като един плувец в някои случаи отговаря за 7-8 хиляди летовници.

Едва 21 от 66 плажа във Варненско имат концесионери и наематели. Останалите нямат стопани заради неизгодни условия, заяви пред Дарик Стоян Пасев. Офицерският плаж, „Кабакум“ и този в „Аспарухово“ миналата година останаха без концесионери. За да бъдат намерени по-лесно стопани, от туристическото министерство са разделили ивиците на части.

Част от „Кабакум“ вече е отдадена на бизнесмена Веселин Марешки, който има там „временен преместваем обект“. За останалата част положението е сложно, тъй като плажът се задънва до хотел „Ной“ и влизането на автомобили е невъзможно.

Заради екопроблеми никой не иска да наеме Офицерския плаж, който е разделен на три. В „Аспарухово“, който и тази година се отдава нацяло, само една фирма е кандидатствала за концесия, макар че цената е намалена от 200 на 108 хил. лева. Срокът за подаване на документи за Аспаруховския плаж изтича днес.

Ако не бъде намерен концесионер, общините имат задължението да се грижат за поддръжката на плажа. През миналата година от концесионни такси във Варненско са събрани 3 млн. лева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама