В Русе обсъдиха Стратегията за интелигентна специализация на Северен централен район

15:52, 07 юни 16 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 07.06.2016 г., се проведе второто за годината заседание на Постоянната секторна комисия в областта на индустрията и новите технологии, съобщават домакините от Областна администрация. Председател на Комисията бе Валентин Колев – заместник областен управител на Област Русе.

Христина Каспарян – експерт в Бизнес центъра за подпомагане на малки и средни предприятия Русе, е информирала за хода на изпълнение на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на Северен централен район (СЦР). Тя посочва, че до секретариата на СЦР вече е изпратено предложение за структура на управлението на стратегията, което касае създаването на Координиращо звено или т.н. Комитет по иновации и обособяването на второ подзвено – Тематични и специфични проектни групи.

Обърнато е било особено внимание на гъвкавия характер на документа, е отправен апел за активното използване на Стратегията при обосновка на бъдещи проектни предложения.

По думите на Каспарян, това което предстои е официализирането на Стратегията на „картата на Европа“, което изисква приоритетите и целите на документа да се публикуват на платформа за достъп до информация от различни заинтересовани страни в цяла Европа. В допълнение на това, тя е информирала за възможността от ползване на създадените специализирани платформи. Пилотните две, стартирали в началото на м. юни 2016 г., са в областта на агрохраните и на индустриалната модернизация. 

Диана Аврамова – експерт в Областен информационен център Русе, е популяризирала възможностите за кандидатстване по отворената по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ процедура за енергийна ефективност за малки и средни предприятия. Крайният срок за подаване на проектни предложения по процедурата е 19:00 часа на 12.10.2016 г., като кандидатстването става изцяло по електронен път. Аврамова е обърнала внимание на това, че за да са допустими по настоящата процедура, проектите трябва да се основават на препоръки от извършен енергиен одит по образец. Контролът относно качеството на изготвените енергийни одити ще бъде извършван от Агенцията за устойчиво енергийно развитие. 

В тази връзка, Стилиян Алексиев – главен експерт в Териториалното звено на АУЕР в Русе, е подчертал, че контролът ще бъде извършван на две нива при изключително стриктно съблюдаване на изискванията за допустимост. Той е посочил още, че програмата е много важна за МСП, като основен акцент е смяната на енергоемки машини.

В края на своето изложение, Аврамова е отправила покана към всички заинтересовани страни за участие в предстоящо на 27 юни събитието в Пленарна зала, в рамките на което Управляващият орган на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ ще представи в детайли Процедура „Развитие на управленския капацитет на МСП“ и Процедура „Енергийна ефективност в МСП“.

В точка Разни Пенка Попова – началник на отдел „Административен контрол и регионално развитие“ на Областна администрация – Русе, е популяризирала предстоящата на 17 юни 2016 г. Международна конференция на тема „Устойчивост в развитието на туризма и сигурността“, организирана в Русе от Министерството на туризма на Република България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама