В Омуртаг отбелязаха Деня на града

16:03, 07 юни 16 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С откриване на изложба на художничката София Николаева Генова –Митева в Омуртаг днес започна празника на града. Това съобщиха от Народно читалище “Отец Паисий”.

Изложбата на младата художничка е под надслов „Светът – такъв какъвто го почувствах ” и е експонирана в сградата на старото читалище в Омуртаг.

На откриването на изложбата на художничката присътваха зам.-кметът на общината Юнал Османов, и преподавателят от Шуменския университет проф. Димитър Чолаков.

Организаторите на тържественото отбелязване на Деня на града напомнят, че на 7 юни се навършват и 28 години от полета, на роденият в Омуртаг, втори български космонавт Александър Александров.

Денят на града се отбелязва за десета поредна година. Тържествената церемония започна с издигането на знамената на България, Омуртаг и Европейския съюз.

„Щастлив съм да  споделя с вас вълнението, което изпитвам на този ден. Сигурен съм, че всички Омуртагчани са горди с нашия съгражданин Александър Александров. Искрено му благодаря от мое и от ваше име, че е прочул името на нашия град Омуртаг. Нека с достойнство да работим заедно за авторитета на града и за превръщането му в желано място за нашите деца”, каза в приветственото си слово кметът на града инж. Ешреф Ешрефов.

Гости на церемонията бяха кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, градоначалникът на община Антоново Танер Али, председателят на Общински съвет-Опака Гюнер Хашимов, ръководители на държавни учреждения и институции, фирми и дружества, общински съветници, кметове на населени места от общината и др.

Честванията продължиха с концерт на народните читалища „Отец Паисий” и „Шафак”.



По случай 70 годишния му юбилей и особени заслуги в областта на културата и изкуството поздравителен адрес получи Стойчо Тончев – главен художествен ръководител на Представителен любителски фолклорен ансамбъл „Лисец „.

В празничния ден Историческият музей в Омуртаг бе отворен за безплатни посещения. Жителите и гостите на града имаха възможност да разгледат изложените в него експонати, сред които важно място заема космическия скафандър на Александър Александров, с който през 1988 година той е осъществил полета си.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама