Захариева се среща с ГЕРБ и РБ за съдебния закон

16:49, 07 юни 16 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Днес се срещаме с ГЕРБ и РБ, за да обсъдим проекта на Закона за съдебната власт. Другата седмица консултациите ще продължат и с другите парламентарно представени партии", каза правосъдният министър Екатерина Захариева на на среща с журналисти. По думите й се очаква следващата седмица законопроектът да бъде внесен в Министерски съвет за приемане. 

Захариева е помолила Службата за струкруни реформи към ЕК за препоръки по законопроекта, за да има време да бъде допълнен той. Преди дни промените минаха през Съвета за съдебна реформа, след няколко заседания. Законът към този момент е получил и одобрението на посланиците у нас от страните в ЕС, на които подробно им беше обяснено какви са промени и какво ще последва от тях. Най-общо, вторите промени в Закона за съдебната власт имат за цел да реформират прокуратурата и да подплатят направените редакции на Конституцията в края на 2015 г. в частта за съдебната власт. 

"Дори да предложим нова формула за формиране на възнагражденията на магистратите и членовете на Висшия съдебен съвет, едва ли ще бъде прието. Всичко се върти около едни пари. Съдебната реформа не трябва да се върти около парите", коментира Захариева въпроса дали в Закона за съдебната власт ще се обособи различна методология за определяне на заплатите на магистратите и на ВСС. Това пък означава, че кадровиците ще продължат да вземат по-висока заплата от премиера и от тримата големи в съдебната власт, както решиха депутатите, когато приемаха първите промени в закона.

За критиките на Инспектората към ВСС, че част от така готвените промени отнасящи се до работата му са пропротивоконституционни, а други не успяват да разпишат добре дадените му с промените в Конституцията правомощия, Захариева каза, че те са неоснователни. По думите й Съветът за съдебна реформа е отделил две заседания на текстовете за Инспектората и те са били подкрепени от всички, освен от тях, а в отделни случаи и от още един друг представител на Съвета.. 

Министърът коментира, че ще се направи нужното по-всякакъв начин да се подпомогне работата на инспекторите и новите им правомощия да правят проверки за почтеност, за конфликт на интереси и за имуществото на магистрати. Захариева заяви, че ще бъдат удовлетворени исканията на Инспектората за по-голям бюджет, но не би могло да им се отпуснат толкова много - 63 експертни щатни бройки, колко искат те.

Също така правосъдният министър каза, че има идея сградата на Административен съд София - град да остане цялата за Инспектората, а съдът да се премести в сградата на Софийски районен съд на Римската стена. По думите й тя е достатъчно голяма, но е необходимо да се направи основен ремонт, за да бъде използваема от районния съд и прокуратура и административния съд.Захариева уточни, че по този въпрос са водени разговори с председателят на най-висшия съд ВКС Лозан Панов и шефа на Върховния административен съд Георги Колев.

Евроекпертите, които ще проверяват прокуратурата, ще се срещнат с който представител на прокуратурата те поискат, обясни министърът на правосъдието Екатерина Захариева за наскоро отложената проверка и допълни, че тя ще бъде върху независимостта, структурата, организация и работата на обвинителния орган. 

Изпратените дела на експертите са шест. Три от тях са поискани от самите тях, други са изпратени по усмотрение на прокуратурата, обясни министърът.

Захариева заяви още, че е помолила Службата за подкрепа на структурната реформа към Европейската комисия, която организира проверката, да разкрие и изпрати информация какво точно ще преставлява проверката и как ще работят експертите у нас. Към момента тази информация е строго конфиденциална. Очакванията са чуждестранните прокурори да пристигнат у нас в края на месеца, това трябваше да се случи в началото на юни, но визитата претърпя отлагане. За първи път България е подложена на проверка от ЕК, която е фокусирана единствено върху прокуратурата и препоръките, които ще бъдат отправени ще са конкретно към нея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама