СЕМ отложи избора на нов шеф на БНТ

17:00, 07 юни 16 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съветът за електронни медии (СЕМ) ще променя първо правилата за избор на нов генерален директор на БНТ и едва тогава ще открие нов конкурс. Това е решил днес медийният регулатор, съобщи председателят Мария Стоянова пред "Дневник".

Мандатът на сегашния генерален директор на БНТ Вяра Анкова изтича на 1 август и се очакваше конкурс за неин наследник да бъде открит през юни. Преди седмица обаче парламентът промени Закона за радиото и телевизията и даде възможност за безсрочно удължаване на мандатите на действащите генерални директори на държавните БНТ и БНР. Още тогава от БСП заподозряха, че целта на поправката е Анкова да остане на поста до президентските избори, и прогнозираха протакане на процедурата.

Според Стоянова другата възможност пред СЕМ била регулаторът да открие веднага конкурс по старите правила, които търпели доста критики от страна обществеността като непрозрачни. Затова се възприело другото предложение да се пристъпи към процедура за изготвяне на нови правила, по които максимално "прозрачно и лесно" да бъде избран генерален директор на БНТ. От вчера работна група набелязва проблемните зони в сегашната процедура.

СЕМ ще търси мнението и практиката на европейски регулатори, за да се подготвят най-добрите правила. "Възнамеряваме да предвидим всякакви възможни варианти при гласуването - какво ще става, ако двама членове от 5-членния СЕМ гласува за един кандидат, другите двама - за друг, а петият член е встрани. Искаме да предвидим всички тези опасности или вратички, така че да започнем една ясна и чиста процедура и новият директор да не бъде оспорван от никого, най-вече от обществото", коментира Стоянова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама