В началото на юли е Петото издание на Националния фолклорен събор "Лудогорие" в Разград

17:08, 07 юни 16 / Култура 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В началото на юли ще се състои Петото издание на Националния фолклорен събор "Лудогорие", който се провежда в местността "Пчелина" край Разград. Това съобщиха днес на съвместна пресконференция инициаторът на събитието Валентин Димов и кметът на Разград д-р Валентин Василев. 

Официалното откриване на събора е на 1 юли от 18 часа. В рамките на три дни на една открита сцена 70 фолклорни състава ще представят автентичен фолклор чрез музика, песни и танци. Специални гости на тазгодишното издание на събора ще бъдат победителите в „България търси талант“ „Вива Монтана“, Росица Пейчева, Здравко Мандаджиев, Ваня Вълкова, оркестър „Пловдив“.

Най-малките гости на събора ще имат отново възможност да покажат таланта си по време на конкурса за детска рисунка на тема "Моят роден край". За втора поредна година ще има и  конкурс "Гиздава мома". От програмата на събора обаче отпада Капанската сватба, като на нейно място шуменският клуб за възстановки „Крум Страшни” ще пресъздаде залавянето на император Никифор.

Кметът д-р Василев заяви, че общината ще предостави на сдружението за безвъзмездно ползване сцена, знамена, шатри, дърва да огрев. Общината ще подсигури и охраната на обществения ред по поляните, които ще бъдат окосени и обезпаразитени.

За ползването на търговска площ обаче ще трябва да се плати такса по 1,15 лв. за квадратен метър.

Тъй като занаятчиите и собствениците на заведения отдавна са заявили участието си при предварително обявени условия, таксите ще бъдат платени от организаторите, обясни Валентин Димов.  Той заяви, че е благодарен на кмета и не обвинява, защото спазва законите, като изисква таксата. Димов бе категоричен обаче, че ако до октомври-ноември нормативно не бъдат променени нещата, събор „Лудогорие” ще се проведе в Арбани, край Петропавловския манастир, с подкрепата на  общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама