Солта от Атанасовското езеро стана хит на голямо изложение в Албания
17:35, 07 юни 16 / Любопитно
25
247
Шрифт:
В неговите рамки, наред с познати и търсени продукти от България, за първи път бе представена и солта като натурален и ценен природен дар. Терра Мадре се превърна в прощъпалник и за „Цветето на солта“ - нов занаятчийски продукт на Черноморските солници, разработен след срещата с представители на солници Камарк.
Хиляди посетители на изложението имаха възможност да се докоснат до древния занаят на солничарите от Лагуната край Бургас, да вкусят изпепеляващия морски вкус на този ценен и често подценяван, но жизнено необходим продукт. Демонстрирани бяха различните видове сол, добивани в езерото, уникалната и древна технология, в голяма степен запазена и до днес там, природната стойност на Атанасовско езеро - най-богатото на птици място в България и взаимовръзката "човек-природа", показваща възможностите за хармонично и устойчиво съжителство и взаимна полза.
На Terra Madre Balkans 2016 бяха представени три български президиума - зелено сирене от Черни Вит, смилянски фасул и нафпавок, забележителния колбас от Горно Драглище, в който най-добрите парчета свинско са напълнени в пикочен мехур и се съхраняват в пепел. Участваха и фермери, които отглеждат източнобалканска свиня, както и куртовска капия и розов домат от с. Куртово Конаре.
Форумът събра 350 делегати от 12 държави – Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Италия, Косово, Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора.
Добави коментар