Чакат се добри добиви от пшеница и ечемик в Лудогорието

18:07, 07 юни 16 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реколтата от пшеница и ечемик в Лудогорието е в много добро състояние и се очакват добри добиви. Това каза днес един от големите зърнопроизводители в област Разград - Стефан Пенев от Лозница. Той бе домакин на организирания от него за 18-та поредна година „Ден на пшеницата”.

Сред официалните гости на открития ден на пшеницата бяха директорът на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево Иван Киряков, проф. Николай Ценов и проф. Иван Панайотов.

Пенев заяви, че там, където са взети съответните мерки за борба с болести и неприятели, валежите на този етап не са попречили сериозно на увреждането на посевите. По думите му обаче, ако валежите продължат има опасност в някаква степен да се влоши качеството на зърното.

Очаква се жътвата на ечемика в Лудогорието да започне след около 10-12 дни, а седмица по-късно и на пшеницата.

Очакваният добив от пшеница в страната през тази година е над 4 милиона тона, каза още Пенев. По думите му потребностите за страната са над 2 милиона тона пшеница, а останалото количество ще бъде за износ. Агробизнесменът отбеляза, че цените на зърното тази година ще са като миналогодишните.

Според него обаче цената от 260-270 лв. за тон не е благоприятна за производителите, които за да е рентабилно производството им, трябва да търсят среден добив най-малко от 600-700 кг./дка, тъй като се увеличава необходимостта от пръскане и торене, както и фонд работна заплата.

Той коментира още, че в българската селекция има създадени много добри сортове, но през последните години има леко пренебрегване от страна на земеделските производители на тази селекция.  По думите му, постепенно обаче тази тенденция ще се обърне, затова, защото западната селекция не е пригодена за конкретните условия на България, а за други климатични зони и някои негативни прояви вече се усещат.

На опитното поле в землището на лознишкото село Крояч земеделските производители от региона имаха възможността да се запознаят с 62 вида сортове пшеница, ечемик, тритикале и лимец – българска и чуждестранна селекция, засети на полетата на фирмата. Пенев посочи, че че част от сортовете на опитното поле се очаква да дадат добиви над 1 тон от декар.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама