"Дунав" ще играе в новата Първа професионална лига, комисия проверява терена в Русе

18:11, 07 юни 16 / Спорт 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първа професионална лига, вместо досегашната "А" група, с 14 отбора и Втора професионална лига, вместо "Б" група, с 16 отбора ще има в българския футбол от новия сезон. Това бе решено на днешната среща между работната група от Българския футболен съюз, холандската фирма "Hypercube" (консултант по проекта) и заинтересованите страни за оптимизация на структурата в първенството у нас.

На срещата в столичния хотел "Експо" на бул. "Цариградско шосе" днес русенският "Дунав", бе представляван от председателя на УС на клуба д-р Симеон Симеонов, изп. директор Ивайло Петков и адм. директор Огнян Цветанов.

Новият шампионат на Първа професионална лига започва на 30 юли. Форматът му предвижда първо всички 14 отбора да изиграят по 2 срещу помежду си на разменено гостуване. След това според класирането той се разделя на първа шестица, която продължава по същата схема - всеки срещу всеки на разменено гостуване, и втора осмица, която предвижда и плейофи, крайният победител от които ще може да предизвика последния отбор - класирал се за евротурнирите за мястото му в Лига Европа. Тимът, загубил от всички в плейофите - изпада директно във втория ешелон, а подредилите се съответно на 13-о и 12-о място ще играят баражи за оставането си с втория и третия от Втора професионална лига.

Очаква се до седмица решенията от днес да бъдат утвърдени от Изпълкома на БФС.

В Първа професионална лига, освен 9-те отбора от досегашната "А" група, влизат и "драконите", които си спечелиха завръщането в елита след 25-годишно прекъсване по категоричен начин с първо място в "Б" група. Решението за лиценза на русенския клуб е въпрос на време, научи Topnovini.bg.

"Формално - не, но на практика решението е взето. Всички необходими документи са подадени в срок. Разгледани са и няма да има проблем "Дунав" да играе в Първа професионална лига, след като заслужи това и с първото си място в "Б" група", сподели за Topnovini.bg зам. изпълнителният директор на БФС Павел Колев.

Отбор с името ЦСКА, който е всъщност преименуваният от "Чавдар" Етрополе, ще играе с лиценза на "Литекс" Ловеч в Първата професионална лига. За участие в най-високото ниво на родния футбол са поканени "Локомотив" Горна Оряховица (с трето място в крайното класиране на "Б" група за сезон 2015 - 2016), както и "Верея" Стара Загора и "Нефтохимик" Бургас, които завършиха съответно осми и 12-и във втория ешелон. Техните документи за лиценз за елита предстои тепърва да се преглеждат.

Междувременно е решено на всеки 3 месеца комисия да проверява качеството на терените в професионалния футбол у нас. Ако те не бъдат одобрявани, клубовете ще трябва да заявят други стадиони, на които да играят своите мачове. Тепърва предстои Професионалната футболна лига да сформира тази комисия. Компромиси в това отношение обаче няма да се правят, стана ясно по време на днешната среща.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама