Поетът Калин Донков получи Орфеевия венец на "Пловдив чете" (снимки)

21:17, 07 юни 16 / Култура 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поетът Калин Донков получи тазгодишният Орфеев венец, връчван в рамките на фестивала "Пловдив чете", предаде репортер на Пловдив Topnovini.bg

Наградата за високи постижения в съвременната поезия бе връчена от кмета на Пловдив Иван Тотев, на официалната церемония за откриването на превърналото се в традиция и най-голямо изложение за книги в страната ни "Пловдив чете".



Калин Донков е поет, есеист, драматург и журналист. Интерес сред читателите намират неговите поредици "Частен случай", "Ранни мемоари", "Нерви и утехи". Поезията му е преведена на много чужди езици, по стиховете му са създадени песни, а по някои прозаични творби филми и пиеси.

Редом с наградата за слово за втори път в рамките на фестивала бе присъдена и наградата "Златна четка" за най-добро художествено оформление на книга. Отличието получи илюстраторът Яна Левиева, работила върху книгите на Георги Господинов, както и редица детски издания.



Церемонията в Концертна зала събра стотици почитатели на словото и изкуството. Прожектираният в нейното начало кратък филм представи през погледа на творци на словото, какво е мястото на книгата в нашия живот – бягство от самотата, пътуване, което не можеш да откажеш и мерило, без което душевността и културата на един народ не съществуват.



На сцената се качиха любимците на публиката Богдана Карадочева, Стефан Димитров и Васил Найденов, които изпълниха песни по текстове на Калин Донков и емблематични за всички поколения мелодии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама