Ще влезем в Шенген и Еврозоната, обещава Дончев

23:37, 07 юни 16 / Политика 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Без съмнение ще влезем в Шенген и в Еврозоната и това са приоритети на държавата. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на БНТ.

"Всички трябва да сме много предпазливи с оглед на това, което се случи преди време в Гърция и с еврото. Влизането ни в еврозоната не подлежи на съмнение, но няма как да стане в близките две години. Без съмнения обаче в Шенген ще влезем преди еврозоната", каза той.

"Редно е да се отбележи, че някои държави извън еврозоната имат по-добра бюджетна характеристика от тези, които са вътре. Членството ни в еврозоната е дългосрочен процес, България трябва да изпълни много технически неща, за да извърви пътя дотам".

Няма как това да не е приоритет, това е знак за стабилност и сигурност на съответната държава., каза той.

Според него било факт, че с въвеждането на еврото, много държави са показали, че не са готови за това.

Той коментира и докладът на ОЛАФ, за който от опозицията обявиха, че сме поставени на челни места по злоупотреби с еврофондове.

Поводът бил броят на сигналите - 34, колкото са и в Германия. Уведомленията за нередности постъпвали и в българските институции и се наблюдавали интензивно.

Подаването на сигнали в предизборен период било много интензивно у нас., допълни вицепремиерът.

Шефът на службата за борба с измамите Джовани Кеслер често казвал, че работи добре с българските институции, а това показвало и отношението на ОЛАФ към страната ни.

Според Дончев темата с еврофондовете била интересна, но много сложна. Всеки, който пожелаел можел да я коментира и току виж нацелил.

"Всеки опит да се удари на това място, представлява интерес за опозицията."

Докладът не бил толкова дълъг - 48 страници, бил ясно направен и се четял лесно., обясни Дончев.

"В период на предизборно време сме и затова стана цялата тази истерия. Този доклад винаги е сочил успехите на управлението, а това представлява явно интерес за опозицията. Няма класация в него за това коя страна и колко е корумпирана и няма как да има. Подаването на сигнали в предизборна ситуация у нас за такива нередности става много по-активно. Имаме относително висок брой разследвания на тези сигнали", каза той.

Относно твърденията, че са водени нерегламентирани разговори за развитието на енергетика у нас, той обяви, че е водил такива разговори. Той каза, че не крие нищо и е обявявал в парламента всички свои действия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама