Атлети от 9 държави стартират на Международния турнир „Самарско знаме“

07:20, 09 юни 16 / Спорт 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Атлети от девет държави ще стартират днес на Международния турнир по лека атлетика „Самарско знаме“. Състезанието започва от 18 часа на стадион „Берое“, а първи на старт ще застане детска щафета на състезателите от старозагорския клуб „Берое“. Входът е свободен, уточняват от община Стара Загора.

„Царицата на спортовете събира под Аязмото почти целия национален тим, както и представители на Катар, Македония, Гърция, Сърбия, Оман, Бахрейн, Турция, Румъния и ОАЕ“, съобщи ресорният зам.-кмет на Стара Загора Красимира Чахова. „Първи старт за сезона по време на „Самарско знаме“ и преследване на олимпийски норматив ще направи европейската шампионка от 2006 г. Ваня Стамболова, която ще стартира на 800 м, в конкуренция с Катя Христова, която покри пък съвсем скоро норматив за европейското първенство в Амстердам през юли. Засилено българско присъствие има при атлетите в тройния скок. При мъжете ще се съберат четирима, които имат нормативи за европейското – Георги Цонов, Румен Димитров, Златозар Атанасов и Момчил Караилиев“, допълни зам.-кметът. „Очакваме засилен интерес към среща №2 между Денис Димитров и Баракат Мубарак, от Оман, които бягаха в Пловдив преди седмица, съответно с резултати 10.18 сек и 10.14 сек. Денис е вече състезател на лекоатлетически клуб „Берое“ и преследва норматив за олимпийски игри, затова двубоят между двамата е важен. Пожелаваме му успех и да покрие изискванията точно на стадиона в Стара Загора“, каза още Красимира Чахова.

„430 заявки получихме за участие в „Самарско знаме“, регламентът не ни позволява да се състезават всички, но желанието за нас е показателно – как и къде на европейската спортна карта стои Стара Загора“, каза Емилия Драгиева, член на УС на Спортен клуб по лека атлетика „Берое“. „Атлетиката в този град започнахме да я градим преди 6 години, което нямаше как да бъде възможно без подкрепата на Община Стара Загора. Тогава, кметът Живко Тодоров повярва в нас, а имаше моменти, в които и ние не си вярвахме, но ето – успяхме!“, категорично подчерта Драгиева. „Общата и синхронна работа между СКЛА „Берое“, Община Стара Загора, спортното министерство и Българска федерация лека атлетика ни даде увереност, че ние можем да организираме мащабни турнири. Ще кандидатстваме за европейски ранг „Класик“, защото съвсем малко не ни достига към този момент. Друг такъв турнир в България няма, това говори много“, допълни още тя. „Около всички състезания, които организираме правим и нещо много важно – увличаме децата да спортуват, а това е щастие не само за нас, но и за родителите, които са спокойни, че децата им имат полезни занимания. Големият спорт е школа – възпитава характер“, каза още Емилия Драгиева.

По време на Международния турнир по лека атлетика „Самарско знаме“ ще се представят състезатели в 16 дисциплини, а общият награден фонд е 36 хил. лева. Награди ще има и за най-добро представяне при мъжете и жените. Атлетите, които ще представят Стара Загора ще бъдат 8. На стадиона под Аязмото ще се състезават и някои от най-големите имена в леката атлетика, категорични бяха организаторите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама