За по-голяма отговорност по време на жътвената кампания апелират от Пожарната в Горна Оряховица

07:27, 09 юни 16 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На територията на общините Горна Оряховица и Лясковец е в ход организацията по опазване на селскостопанската продукция, контрола по спазване на правилата за пожарната безопасност и предприемане на превантивни мерки за недопускане на пожари в реколтата. Предстои началото на жътвената кампания, а РСПБЗН - Горна Оряховица е отговорна за спазване на противопожарните норми в периода на летните горещини.

Анализът на дейността по осигуряване на пожарната безопасност през изминалите жътвени кампании показва, че най-чести нарушения констатирани от органите, осъществяващи „Държавен противопожарен контрол“ са: използването на непроверена и недопусната до участие в жътвена кампания земеделска техника; липса на необходимите противопожарни уреди в земеделската техника; жътва при неразорани противопожарни ивици; използване на неизправна земеделска техника, както и не на последно място, нарушаване на забраната за палене на стърнища.

С настъпване на етап „восъчна зрялост“ в житните култури, повишаване на високите дневни температури и честите засушавания водят до увеличава опасността от пожари. При възникване на пожари в тези условия горенето се характеризира с голяма скорост на разпространение. Това означава, че всяко запалване може да обхване големи площи от реколтата и да унищожи селскостопански машини. Не са редки и случаите, когато пожари в сухи треви и стърнища обхващат горски масиви и полезащитни пояси, или намиращи се в непосредствена близост сгради. Поради това юридическите и физическите лица, осъществяващи дейности в земеделските земи, при започване на жътвата трябва да предприемат необходимите мерки за направа на противопожарни ивици покрай горски насаждения, сметища, пчелини, гробищни паркове, автомобилни пътища от републиканската и общинската пътна мрежа, както и от огради на газоразпределителни и катодни станции, кранови възли и съоръжения на магистралните газопроводи, газостанции, бензиностанции и други обекти.

Всички юридическите и физическите лица, които извършват дейности в земеделските земи са длъжни да предприемат мерки за осигуряване на пожарната безопасност преди и по време на жътвената кампания, спазвайки изискванията на Наредба № 8121з-968  за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи. Пожарникарите от РСПБЗН - Горна Оряховица призовават стопаните на земеделски земи, физическите и юридически лица, имащи пряко и косвено отношение към жътвената кампания, към по-висока отговорност при изпълнение на дейности в близост или в житните масиви за недопускане възникването на пожари в тях, както и да спазват правилата, свързани с противопожарната безопасност през жътвената кампания

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама