Джазфест огласява Античния форум в Стара Загора за пети път

07:45, 09 юни 16 / Култура 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международният „Джаз форум Стара Загора“ за пети път ще събере своята публика на Античния форум в града.Тазгодишното му издание стартира днес и ще продължи до 11 юни. С изпълнение на фестивалния химн „Зара джаз фанфари“  точно в 19 часа на 9 юни ще бъде началото на събитието.

„Отново Стара Загора е джаз“, каза зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. „Един малък юбилей ще отбележим тази година. Разнообразна е и съпътстващата програма под мотото „Музиката обединява“, която стартира вече със сутрешни матинета „Джаз за деца“ в парк „Пети октомври“. Те спомагат за формиране на отношение към музиката у най-малките“, допълни тя.

„Нивото на фестивала е високо, успяхме да го задържим такова през всичките издания“, подчерта Венци Благоев, артистичен директор на джаз форума. „Обещахме това и го изпълнихме, което е важно за нас и публиката ни. Тази година имаме група на световно ниво - китаристът Кърт Розенвинкел (САЩ) ще гостува със своето трио на 10 юни, а на следващия ден ще участва в традиционните за фестивала майсторски класове, на които е хедлайнер. За нас е наистина щастие, че успяхме да уговорим идването на всички тези джаз имена в Стара Загора. Имаме ново място за традиционните фестивални джемсешъни. Те ще проведат в четвъртък, петък и събота в клуб „Музикато“, уточни  Благоев. „Очакваме безкомпромисен арт фестивал, който се случва благодарение на Община Стара Загора“, подчерта Венци Благоев.

Дебют пред българска публика ще направи и полската група „Виименс квартет“. Наричат ги „младите надежди на полския джаз“. Войчех Лихтански (алт сакс), Матеуш Шлива (тенор сакс), Алан Викпиш (бас) и Шимон Мадей (барабани) успешно експериментират в полето на импровизационната музика.

На Античния форум ще се чуят изпълненията на американския саксофонист Дан Кинзелман и Федерика Коланджело трио (Италия, България, Словения). Талант и присъствие на сцена ще покаже отново Военният биг бенд на Стара Загора, с диригент кап. Цветомир Василев. Публиката ще се наслади и на забележителния вокалист Харви Томпсън (САЩ), както и На солистите на бенда Милица Гладнишка и Цветомир Цанков.

Друг успешен биг бенд - „Биг бенд Брас Асоциация“, с диригент Ангел Заберски, също ще свири в рамките на фестивала. Ще звучи и френски цигански джаз в изпълнение на „Веселин Койчев хот стрингс“, както и култовата „Зона Ц“ с гост-китариста Мирослав Иванов. Акапелното пеене като специфичен джазов стил ще представят младите изпълнители от „Тамара войсес“.В предфестивалната програма са още кинолекторията „Джазът, който обединява“, с модератор Цветомир Цанков, както и изпълнения на Общинския духов оркестър.

Емблематичният за Стара Загора „Джаз форум“ се организира по инициатива и с изключителното съдействие и финансова продкрепа на Община Стара Загора. Фестивалът се осъществява и с подкрепата на фондация „Джазтет“, „Контур Глобал“, фондация „Америка за България“, „Булагро“, хотел „Форум“, хотел „Уникато“, ресторант „Музикато“. Входът за всички събития е безплатен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама