ООН: Военните поражения в Сирия и Ирак не са отслабили "Ислямска държава"

08:13, 09 юни 16 / Свят 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Екстремистката групировка "Ислямска държава" не е стратегически или необратимо отслабена, въпреки военните поражения, които претърпя в Ирак и Сирия, каза високопоставен представител на ООН, цитиран от БТА.

Заплахата от "Ислямска държава" остава голяма

Заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман каза пред Съвета за сигурност на ООН, че заплахата от "Ислямска държава" остава голяма и под различни форми. По думите му потокът на оръжия и боеприпаси към териториите под контрола на екстремистите предизвиква сериозни притеснения.

Според него военните поражения в Сирия и Ирак може да са един от факторите за увеличаването на броя на завръщащите се по родните си места терористи.

"Ислямска държава" вероятно преминава в нова фаза

В резултат от военните неуспехи, каза Фелтман, "Ислямска държава" вероятно преминава в нова фаза, увеличава ролята на своите клонове, изнася пари от зоните на конфликт и повишава опасността от комплексни, многопластови, трансгранични нападения.

"Ислямска държава" заплаши да взривят Великите пирамиди в Гиза

В сряда джихадистите от терористичната групировка "Ислямска държава" заплашиха да взривят в Египет едно от чудесата на древните цивилизации - Великите пирамиди в Гиза. Запис със заплахата е бил разпространен в интернет. В него се казва, че джихадистите ще постъпят с пирамидите така, както и с храма в иракския град Нимруд, построен преди повече от 2500 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама