На о. Крит обсъждат предстоящия Всеправославен събор

08:58, 09 юни 16 / Свят 25 222 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В четвъртък сутринта след светата Литургия за Възнесение Господне в Православната академия край село Колимбари на остров Крит ще се проведе редовно заседание на Комисията, която трябва да подготви текста на посланието на Всеправославния събор, съобщава гръцкият всекидневник „Вима“ .

В срещата ще участват митрополитите-представители на Вселенската патриаршия, на Йерусалимската патриаршия и на някои от автокефалните църкви – Кипърската, Гръцката и Албанската.

Предполага се, че тези дни в Крит ще бъде обсъдена и създалата се ситуация след отказа на Българската православна църква и Антиохийската патриаршия да участват в събора и след заявеното подобно намерение на Москва. Според изразената отБПЦ позиция причината за решението да не участва в събора в Крит е неговото формализиране и липсата на възможност за диалог.

Женевският и Западно-Европейски архиепископ Михаил също се обяви срещу подготвянето на събора. „Никога изменения в учението на Църквата няма да бъдат допуснати от нейните архиереи, нито най-малката йота няма да бъде заменена в църковното учение. Догматическите и другите аспекти на това учение произтичат от Словото Божие и епископатът е длъжен да следи за строгото им спазване. Ако Църквата съществува вече двадесет века, то е само защото ние зорко следим да запазим своя порядък. Напълно разбираме решението на българите, имаше реакции и от Сръбската, и от Руската, и от другите Поместни църкви“, каза той по-рано в интервю за РИА Новости.

В същото време Светият Синод на Румънската православна църква потвърди участието си под председателството на патриарх Даниил.

Всеправославният събор ще се проведе на остров Крит от 16 до 27 юни. Подготвя се повече от 50 години, като това е първото събиране за последните 1000 години на предстоятели и на представители на православната Църква.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама