Прокуратурата образува досъдебни производства за два европроекта в Шабла

09:33, 09 юни 16 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прокуратурата е образувала досъдебни производства срещу неизвестен извършител във връзка с два европроекта на Община Шабла, за които през май бе иззета, съвместно с Икономическа полиция, цялата документация, съобщи за Topnovini.bg окръжният прокурор Пламен Николов.

Едното производство е формулирано за съставяне на документи с неистинско съдържание. Възможно е в хода на разследването квалификацията да бъде променена. Става въпрос за проект за ремонта на стадиона в Шабла, финансиран от държавен фонд „Земеделие”. Припомняме, че държавното обвинение се самосезира след излъчен репортаж на bTV. Проектът бе за над 5,5 милиона лева за реконструкция на стария стадион, но на практика се оказва, че са похарчени 5,5 млн. лв., а стадион няма. Според фирмите, които още си чакат парите, те са източени по следната схема: първата фирма изпълнител взима 4,5 млн., дава на втората фирма изпълнител 2,3 млн., след това тя прехвърля 1 млн. и за обекта са похарчени малко повече 1 млн. лв. Лично окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов и представители на икономическа полиция в ОД на МВР в Добрич провериха на място изнесените факти и обстоятелства в журналистическото разследване на bTVс оглед данни за престъпления по служба, присвоявания и злоупотреба със служебно положение . Иззета бе документация по изграждането на стадиона в Шабла.

Другият проверяван европейски проект в община Шабла  е площадка за наблюдение и парк с енергийна пирамида до шабленския фар и рибарското селище. Документите и по този проект за иззети от Окръжната прокуратура. По него предстои да бъде назначена съдебно-счетоводна експертиза.

„Работи се много. Доста хора са разпитани”, съобщи Пламен Николов. Той допълни, че по същата схема се е работело и в други градове и е възможно в един момент делата да бъдат обединени. Около 0,5 кубически метла е обемът на иззетата документация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама