182 отлични оценки от предварителните изпити в Пловдивския университет

09:52, 09 юни 16 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
182 са отличните оценки от предварителната сесия на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", от тях пълните шестици са 13. Резултатите съобщи зам.-ректорът по учебна и издателска дейност доц. д-р Мария Стоянова. От 1 до 4 юни включително във висшето училище се проведоха изпити по български език, английски език, история на България, география на България, психология, математика, информатика, биология, физика, химия и теология. За тях са се записали приблизително 1500 кандидат-студенти.

На най-масовия по традиция изпит по български език са се явили 836 души. От тях с резултат от 5.50 до 5.90 са 81, а четирима са получили "Отличен 6.00". С "Много добър" са оценени – 323 кандидати, а с "Добър" – 243. Средните и слабите оценки са съответно 88 и 97.

Следващите по масовост на явяване са изпитите по история на България и английски език. Като на тях са присъствали съответно 217 и 203 човека. И по двата предмета няма пълни отличия, но с успех над 5.50 са 11 от явилите се по английски език и 22-ма по история.

Сравнително малък брой слаби резултати отчитат по математика – само трима от явилите се 164 човека.

Без слаб успех са се провели изпитите по информатика, биология, физика, химия и теология, като по последните четири предмета няма и оценка "Среден". А по физика и теология единствените получени резултати са "Отличен" и "Много добър", уточни доц. Стоянова. 

Доц. д-р Мария Стоянова припомни, че кандидат-студентите, издържали изпит на предварителна сесия с отлична оценка – 5,50 и по-висока, както и тези, които са получили отлични оценки от олимпиади, състезания и международни изпити (сертификати) и различни състезания, които се признават за конкурсен изпит за определени специалности, ще могат да се запишат като студенти на Пловдивския университет в избраната от тях специалност.

Записването става с подаване на кандидатстудентски документи и заплащане на дължимата кандидатстудентска и студентска такса. Срокът за записване е във времето на прием на документи за редовната изпитна сесия – от 15 юни до 30 юни 2016 г. Тези, които все още не са получили дипломата си за средно образование, кандидатите попълват декларация, с която се задължават в срок до 8 юли да я представят. Ако не спазят срока те губят студентските си права, като техните места се овакантяват и се включват за попълване в следващо класиране. Официалното обявяване на тази категория кандидат-студенти за приети студенти в ПУ "Паисий Хилендарски" ще стане на 1-во класиране, като формират максимален бал 36,00.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама