Специалисти от цяла България разискват в Пловдив устойчивото развитие на музеите

10:51, 09 юни 16 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Грешна политика е да се гледа на музейните институции само като на източници на приходи от билети. В Община Пловдив се опитваме да развиваме другите дейности на музеите - в образователната сфера и научната работа", заяви кметът на Пловдив Иван Тотев, който приветства участниците в Петата национална среща "Музеите и устойчивото развитие".



Форумът, на който Пловдив за пръв път е домакин, се провежда в Дома на културата "Борис Христов".

Музеите и галериите са една от причините за удвояване на реализираните нощувки в Пловдив през последните четири години - от 240 хил. през 2011 г. до 435 хил. през 2015 г., подчерта кметът. Той припомни, че само за първите пет месеца на годината обновеният Природонаучен музей в Пловдив има 110 хиляди лева приходи. Според Иван Тотев това е резултат от инвестициите в сградата и доброто управление от мениджърския екип, който заедно с научната си работа намира начини музеят да стане много атрактивен.



"В Археологическия музей в Пловдив през последните 5-6 години правим чудеса. Всички реновирани и консервирани образци на културно-историческото наследство са резултат от работата на неговите специалисти", каза още кметът. Той изброи и постиженията на Историческия музей - с разработки за историята на Пловдив и специални издания с научни изследвания, инициативата за войнишките паметници, Етнографския музей, превърнал се в емблема на града, Градската художествена галерия, която в контекста на Пловдив 2019 е с нови пространства и нов фокус на работа.



Срещата на музейните дейци продължава и утре в Пловдив. По традиция форумът има подтеми, които се определят от Министерството на културата. Тази година за пръв път се включва темата "Ролята на музеите в опазване на биоразнообразието". Другите тема са "Дарителите в българските музеи", "Археология и иманярство - спасените реликви", и "Личност и време - чужденци, работили за България".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама