Художничка съшива спомените си от детството

10:58, 09 юни 16 / Култура 25 516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Мястото“ е новата изложба, която се открива на днес в галерия „Теди“. В нея за пръв път във Варна самостоятелно се представя Гергана Минкова от София, а проектът е първият й опит да погледне на обичаното пазарджишко село Елшица – средоточието на целия й детски свят, вече през погледа на художника.

През последните години  Гергана експериментира със зебло и маслени бои предимно в големи формати, но сега носи в галерия „Теди“ специално направени малки формати. Художничката съшива на ръка отделни късове зебло, шевовете са едри и видими и така работите й добиват излъчването  на нещо тъкано, първично и свързано със земята -  едно зашито послание за най-скъпите места на човека, което всеки зрител тълкува много лично.

„Плевня“,  „Малък хоризонт“, „Ябълкова градина“, „Път към планината“ са част от заглавията в тази изложба, която спокойно може да се нарече и „Малки светове“, като една от знаковите работи в нея.  

Гергана Минкова споделя със зрителите своята философия за „Мястото“:

„Новите и непознати места са привлекателни, впечатляващи със свежестта си, с липсата на емоционална привързаност и истории, които да „тежат“. „Мястото“ е друго, от което тръгвам и в което се връщам да потъна и се отдалеча.

Вървя по познатите улици, сред сградите, по напуканите плочки.

Лице в лице с преходността.

Вървя по път, който си мислих, че съм извървяла и оставила след себе си.

Но пътят от „мястото“ води навътре в мен.

„Мястото“ е изпитание.

В него тлеят страховете от миналото и се оглеждат в настоящето.

Там, където са най-големите съпротивления, само там мога да го преодолея.

Не спирам да се връщам.

Да се впечатля въпреки навика.

Искам да го видя отвъд познатото.

Да измия погледа си от всичко наслоено и отново да го видя...“

Гергана Минкова е родена на 13.05.1981 г. в Пазарджик. Завършва магистратура в Националната художествена академия в София през 2007 г. със специалност живопис. Преди това е учила в Техникум по текстил в Пазарджик и заниманията с текстил дават отпечатък върху следващите й творчески експерименти в живописта. Получава редица професионални награди: от конкурса за живопис на фондация „Райна Кабаиванска“ през 2002 г., от конкурса за живопис от д-р А. Кънев и д-р А. Желязков, НХА 2004 г., от конкурса за рисунка от д-р А. Кънев и д-р А. Желязков, НХА 2005 г., за живопис – едногодишна стипендия от конкурса на GLOBUL - Галерия на българските таланти 2005 г., втора награда от конкурса за живопис на Фондация „Св. св. Кирил и Методий“ 2008 г., номинация от конкурса на Алианц България за живопис 2012 г., награда от конкурса за живопис, Троян 2012 г. Прави самостоятелни изложби в Панагюрище, София, Троян. Участва в пленери и общи изложби у нас, във Франция и Италия.

Изложбата й ще остане в галерия „Теди“ до 9 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама