Млади скулптори отново ще творят в парк Ксилифор

11:04, 09 юни 16 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За шеста година парк Ксилифор ще събере за един общ творчески процес млади скулптори и студенти в поредното издание на „Младежка скулптурна колония – Ксилифор, 2016”. Със свята последователност, характер, цели и продължителност това културно събитие, ориентирано към младите творци, е уникално за България.  

 Основни организатори отново са Туристическо дружество „Трапезица 1902”, което е и домакин и катедра „Скулптура” на Великотърновския университет. Характерно за тазгодишното издание е, че заедно със студентите и млади скулптори, завършили специалност „Скулптура” във Великотърновския университет, ще творят и студенти от специалност „Скулптура” на Националната художествена академия в София.

Проектът, върху който ще работят скулпторите през тази година, е „Паркова скулптура и функция”. Талантът и креативността на младите скулптори ще се концентрира за създаване на уникални арт - обекти с функционален и приложен характер – пейки, маси, столове и други паркови съоръжения.

Парк „Ксилифор” ще бъде своеобразна арт – лаборатория за проектиране и изпълнение на художествени, функционални обекти за градската и парковата среда. Проектът ще изследва интереса на гражданите и значението на функционалната скулптура в естетизацията на парковата и градската среда.   Основен материал ще бъде дървото, а помощни материали - камък и метал. Предвижда се провеждане на уъркшоп с деца и ученици от Велико Търново.

Младежката скулптурна колония ще се проведе от 13 до 25 юни 2016 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама