Съдът в Белград одобри екстрадицията на Цветан Василев

11:42, 09 юни 16 / Политика 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдът в Белград разреши екстрадицията на Цветан Василев, съобщи БНТ, позовавайки се на свои източници. Василев и защитата му ще обжалват решението на съда пред следващата инстанция.

През март Цветан Василев беше изслушан на делото за екстрадиране в Белград. То беше поискано от българската прокуратура през август 2014 г.

България настоява за връщането му у нас по обвинение в източване на 206 милиона лева от фалиралата КТБ. Василев е обвинен и в безстопанственост. Преди година - през март 2015 г. съдът уважи искането за екстрадиране на банкера. Пет дни по-късно апелативният съд в Белград отмени решението.

"Пред Висшия съд в Белград казах, че КТБ е фалирана насилствено от българските институции и българската прокуратура", заяви тогава банкерът.

Цветан Василев е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, но от 2014 година пребивава в сръбската столица. Главният прокурор Сотир Цацаров вече сезира европейските институции за дългото отлагане на решението за екстрадиция от страна на сръбското правосъдие.

Каквото и да постанови съдът, окончателното решение ще бъде взето от министъра на правосъдието на Сърбия. Скоро в страната предстоят предсрочни избори, което значи, че временно на поста няма да има никой, който да вземе финалното решение за това дали Василев да бъде екстрадиран.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама