Разкриха банковия обир в Добрич след ново въоръжено нападение

11:51, 09 юни 16 25 680 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мъж на 25 години от Добрич е задържан за банковия обир на клона на SG Експресбанк в центъра на града, извършен на 12 август миналата година. Извършителят е разкрит след нов въоръжен грабеж, извършен окоо 7,30 часа на 5 юни от обект на "Lafka" до пощата в кв. "Балик". Открити са пистолетът, с който маскираният грабител бе заплашил касиера в банката, така и ножа, използван при последното престъпление. Общо малко над 2000 лева са задигнати при двата грабежа.

Грабителят Кристиян Д. И. е семеен, с малко дете. По време на извършване на банковия обир е работел като продавач-консултант, а сега е безработен.

Данните бяха оповестени на съвместен брифинг на окръжния прокурор Пламен Николов, началника на Областната дирекция на МВР Николай Спасов и зам.-районният прокурор Павел Любенов.

Обирджията е бил разкрит непосредствено след грабежа от павилиона на „Lafka“. При продължаване на работата са събрани достатъчно данни и извършени оперативно-следствени действия, за да се повдигне обвинение, каза Николай Спасов. Той изказа благодарност за доброто сътрудничество с прокуратурите в град Добрич и подкрепата, която има от тях. За всеки случай ще работим по този начин, независимо дали е тежко престъпление или не, увери той.

Благодарение на отличната работа на полицията по тези случаи се стигна и до самопризнание и повдигане на обвинение, съобщи Пламен Николов. Повдигнато е обвинение за два грабежа в условията на продължавано престъпление. Поради изключително високата степен на обществена опасност с определение от вчера Районният съд е наложил на грабителя постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и в момента той е в ареста.

Стана ясно, че задържаният – Кристиян Д. И. има криминални регистрации, но до момента не е осъждан. Срещу него има и друго висящо – за кражба от търговски обект. Това, че за последната година той е извършил три престъпления, допълнително сочи за завишена обществена опасност, обясни прокурор Николов. Той допълни, че вторият грабеж е извършен с голяма интензивност, в резултат на което пострадалата продавачка едва се въздържала да не се разплаче по време на разпознаването. „Шокът от престъплението за тази жена е доста голям. Затова съдът прие тезата на прокуратурата, че обществената опасност на този човек е изключително висока. Тепърва ще се проверяват и самопризнанията, но те са такива, че изключват всякаква вероятност или възможност някой друг да е извършител на тези престъпления“, каза още Николов.

Няма данни за съучастници. И двата случая има заплаха и употреба на оръжие. При обира на банката – газов пистолет, който на пръв поглед може да бъде разпознат като бойно оръжие. При второто престъпление е използван нож. И двете оръжия са намерени, иззети са и са приложени като веществени доказателства. Няма данни Кристиян да употребява наркотици.

Обирджията е семеен с малко дете. „Притиснат финансово, като повечето млади семейства“, каза Николов. Получавал заплатата си по банкова сметка в „Експресбанк“ и теглил от банкомата пред офиса в хотел „България“. Тогава видял, че банковият офис няма жива охрана, което  го провокирало да извърши грабежа.

Разкриването на банковия обир се затруднило от това, че през целия периметър, през който е преминал на излизане от банката, е бил маскиран. След като се отдалечава значително, едва тогава сваля маската, на място, където не е имало минувачи и обхват на камерите.

Откраднатата сума от банката е 1990 лева, а от „Лафка“ сумата е малка, защото не е имало натрупан оборот. В банката сумата е щяла да е много по-голяма ако не е било хладнокръвието на касиера, който  успял да затвори чекмеджетата, тъй като е имало е сериозна банкова наличност. Независимо от размера на отнетото, наказанието е от 3 до 10 години лишаване от свобода.

От прокуратурата правят предложение до директора на ОД на МВР да бъдат отличени двамата служители от Първо Районно управление на МВР – оперативния работник Димитров и разследващия полицай Вълчанов, които са свършили огромната част от работата. Те ще бъдат поощрени и наградени в зависимост от законите на МВР, увери Николай Спасов .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама