„Кавказкият тебеширен кръг“ на сцената и на театралния фестивал

12:55, 09 юни 16 / Култура 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спектакълът „Кавказкият тебеширен кръг“ на варненския Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ ще бъде показан днес от 19,30 ч. на основна сцена. Този път представлението е част от програмата на театралния фестивал. „Кавказкият тебеширен кръг“ е с номинация за наградата „Икар“ на САБ за режисура за Маргарита Младенова и главна мъжка роля за Стоян Радев. Имаи номинации за „Аскеер“ за сценография (на Ивайло Николов), за костюмография (Ива Гикова) и за театрална музика (Асен Аврамов).

„Днес отново е време за Брехт“, заявява режисьорката Маргарита Младенова и след „Господин Пунтила и неговият слуга Мати“ (2014/15) от големия немски театрал, тя поставя друга негова известна и значима пиеса - „Кавказкият тебеширен кръг“. Преплитайки различни времена и гледни точки, тя се занимава с голямата тема за добротата и то през една древна история. Историята за момичето Груша, което не може да остави едно забравено дете и заради него се отказва от всичко за себе си. През нея „Кавказкият тебеширен кръг“ пита възможно ли е да си добър и да живееш добре. Каква е цената за това? Какво означава да си добър и да вършиш добро - най-трудното за човека?

В това изследване на прости истини зад сложни въпроси в представлението се откроява силният актьорски състав на Варненския театър. На сцената ще излязат Стоян Радев, Гергана Плетньова, Георги Богданов, Николай Кенаров, Даниела Викторова, Биляна Стоева, Ина Добрева, Антонио Угрински, Пламен Димитров, Валери Вълчев, Алекс Маринков, Николай Маринков.

Маргарита Младенова е сред най-оригиналните и утвърдени имена на съвременния български театър. Автор е на над 150 постановки за драматичен театър, телевизия и опера из големите театри в София и из страната, и е носител е на всички национални награди. От 1989 г. е директор на Театрална работилница „Сфумато“, която съосновава заедно с режисьора Иван Добчев като „територия за театрални търсения и изследвания” и постига широко международно признание. От 1972 г. преподава актьорство и режисура в НАТФИЗ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама