Русенско училище участва в програма за подобряване хранителните навици на децата

13:33, 09 юни 16 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ОУ „Тома Кърджиев“ в Русе участва в „Европейски хранителен паспорт“ - 3-годишна програма (2014-2017 г.) на Европейската общност в рамката на Еразъм+КА2 – сътрудничество за иновации и обмен на добри практики.

В проекта участват образователни организации от 7 държави – България, Полша, Португалия, Латвия, Холандия, Турция и Италия.

Целите са по-добри резултати в обучението и мотивиране на подрастващите да учат, в това число и децата със специални образователни потребности; малчуганите да имат по-висока самооценка и по-големи знания за здравословния начин на живот; да придобият навици за подбиране на натурални продукти, които да купуват направо от производителите; да приготвят традиционни ястия, което пък ще обогати културната им идентичност и съзнание, основани на храната, смятат участниците в проекта.

Русенските деца вече са водени при производители на биохрани, за да видят, как се произвеждат такива. Те са участвали и във фестивал на плодородието, където са изложили на отделен щанд храни, приготвени от тях. Тази година малките ни съграждани са учени да боядисват яйца за Великден и да приготвят традиционните козунаци.

По проекта вече са проведени две срещи на координаторите му – едната е била в град Раздьонков, Полша, през януари 2015 г., където е изготвен план за предстоящите дейности, а втората е била в столицата на Португалия Лисабон, само месец след първата – през февруари 2015 г. Там е направен отчет за свършеното през 2014 г. и е направен план за следващия етап от проекта.

През февруари 2017 г. е предвидена трета, последна среща на координаторите – за отчитане и финализиране на проекта. Тя ще е в град Фолиньо, Италия.

Освен тези срещи, са предвидени и т. нар. мобилности и чрез тях децата имат възможност да пътуват и на място да се запознаят с кулинарните традиции на другите нации. През настоящата 2016 г. те са ходили в Латвия, Холандия и Турция.

В приблатийската държава са видели, как се приготвя хляб от квас и трици и се меси на ръка, в Холандия са разгледали продукцията по супермаркетите, а в югоизточната ни съседка са установили близостта на тяхната кухня до нашата.

Децата, участници в проекта, са готвили 10 вида български традиционни ястия, чиито рецепти са изпратили в чужбина. Това са таратор, шопска салата, баница, пълнени чушки, мусака, пита, мляко с ориз, козунак, супа топчета и кисело мляко с плодове. Рецептите ще влязат в готварска книга, която ще се издаде през 2017 г. в интерактивна и в печатна версия и е една от дейностите по проекта.

Всички участници ще получат сертификати „Европейски хранителен паспорт“ и удостоверения за „Европас“ мобилност.

По проекта е създаден и сайт, на който всеки ден се публикува, какво се случва.

Част от проекта са и допълнителните уроци по математика за деца, както и курсът по английски език за учители за по-лесно общуване с колегите им отпартньорските държави. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама